Divorțul de comun acord
Atunci când sotii decid sa puna capat casatoriei dintre acestia si astfel intenteaza o cerere de desfacere a casatoriei.
În procedura de dreptul familiei există trei proceduri de desfacere a căsătoriei și anume:
- Procedura de desfacere a căsătoriei pe cale administrativă
- Procedura de desacere a căsătoriei pe cale amiabilă
- Procedura de desfacere a căsătoriei pe cale judiciară
De ce sa alegi un avocat specializat pe divorț?
Un avocat specializat pe ramura dreptului familiei te va sfatui si iti va furniza cele mai bune sfaturi pentru ca la final sa iei cea mai buna decizie in ceea ce priveste divortul. Mai mult, este recomandat ca atunci cand exista copii minori rezultati din timpul casatoriei sa apelezi la serviciile unui avocat deoarece orice procedura de desfacere a casatoriei ai alege se tine cont de interesul superior al minorului.
Daca te-ai decis si alegi procedura de desfacere a casatoriei pe cale administrativa, respective alegi procedura divortului in fata ofiterului de stare civila, foarte important de precizat este faptul ca acest tip de divorț se poate face doar în cazul în care nu există copii minori, născuti din căsătorie sau adoptați.
Cererea de divorț se va face la în fața ofițerului de stare civilă de la primăria în circumscripția căreia s-a realizat căsătoria sau în circumscripția căreia se află ultimul domiciliu comun al soților.
Aceasta procedura de desfacere a casatoriei dureaza undeva la circa 30-40 zile.
Daca te-ai decis si alegi procedura de desfacere a casatoriei pe cale amiabilă, respective alegi procedura divortului in fata notarului public pentru solicitarea unui astfel de tip de divorț trebuie să avem în vedere în primul rând unde pot divorța soții. Mai exact, cererea de divorț se va face la notarul public în circumscripția căreia s-a realizat căsătoria sau în circumscripția căreiua se află ultimul domiciliu comun al soților.
- De ce este bine sa fi asistat si reprezentat de un avocat chiar la divortul pe care notarială?
Un avocat iti va preciza si iti va aduce la cunostinta anterior semnarii divortului tot ce ar trebui sa fie stipulat in cadrul cererii de desfacere a casatoriei, mai ales daca exista si copii minori rezultati din timpul casatoriei.
Avocatul te va ajuta sa stabilesti in concret programul de vizita, programul de comunicare intre parti cu privire la minori pentru ca ulterior sa nu apara probeleme din acest punct de vedere. Atunci cand sotii decid de comun acord sa se desparta, merg impreuna la un birou notarial pentru a face demersurile necesare. Insa sotii nu isi stabilesc in mod concret si detaliat programul de vizita pe larg, precum si orice alte aspecte care privesc minorii. Acest lucru se poate intampla din simplul orgoliu sau poate din necunoastere.
În fața notarului public, prezenta sotilor este obligatorie. Insa, aceștia pot fi reprezentați în cazul în care unul dintre ei nu se poate prezenta. Reprezentarea se poate face doar în baza unei împuterniciri speciale care trebuie autentificată.
Foarte important de precizat este faptul ca prezenta sotilor este necesara de doua ori in fata notarului public si anume, o data cand se înregistrează cererea de desfacere a căsătoriei iar ulterior, a doua oara in termen de 30 zile cand soții se prezintă în fața notarului public și abia acum se încheie căsătoria și se va elibera certificatul de divorț.
Daca te-ai decis si alegi procedura de desfacere a casatoriei pe cale judiciară, trebuie sa stii ca acest tip de divort poate fi pronunţat de către instanţa judecătorească indiferent de durata căsătoriei şi indiferent dacă există sau nu copii minori rezultaţi din căsătorie si dureaza undeva la circa 1-2 luni din momentul inregistrarii cererii la instanta de judecata competenta.
- Este obligatorie reprezentarea de catre avocat in fata instantei de judecata cu privire la procesele de divort?
Raspunsul este NU, puteti sta singur in justitie fara a fi obligatoriu de a fi reprezentat. Insa foarte important de precizat este faptul ca atunci cand sunteti reprezentat de avocat, daca sunteti reclamant in proces prezenta dumneavoastra este obligatorie cu excepția cazului când întocmiți o procură specială notarială pentru reprezentarea de către avocat si dovedirea cu un document justificativ care atesta imposibilitatea prezentarii dvs. in fata instantei de judecata.
În cadrul cabinetului de avocatură SAUCĂ&PARTNERS, veți găsi un avocat bun care vă poate oferi cele mai bune soluții juridice pe această ramură a dreptului familiei.
Cauți cel mai bun avocat de dreptul familiei?
Echipa noastră de avocați specializati in dreptul familiei îți stă la dispoziție.
Sună un avocat bun de dreptul familiei.
Pentru asistență de specialitate în procedurile de dreptul familiei, cabinetul de avocatură Saucă&Partners vă este disponibil la nr. de telefon 0756 384 899 sau la adresa de mail info@sauca.ro