Divorțul cu cetățeni români în străinătate
Dacă sunteți cetățean roman însă locuiți în străinătate și doriți să divorțați acest lucru este posibil. Vă aducem la cunoștință că puteti divorta fără să fiti nevoit să veniti in Romania de fiecare data cand este procesul de judecată.
Este prezența obligatorie în fața instanțelor de judecată în procesele de divort?
Raspunsul este DA, prezenta este obligatorie. Exceptie este situatia în care desi aveti ultimul domiciliu în Romania, resedinta dvs. este in strainatate. În acest caz veti intocmi o procură notariala pentru ca avocatul să vă reprezinte în fața instanței de judecată.
Este suficientă procura notarială sau mai aveți nevoie și de alte documente?
Aceasta intrebare este cea mai des intalnita de catre clientii care apeleaza la serviciile cabinetului de avocatura. Raspunsul este acela că nu este suficienta doar procura notariala, ci pe langa aceasta mai aveti nevoie si de urmatoarele documente cum ar fi dovada resedintei in strainatate care poate să fie dovada reședinței cetățeanului român în strainatate sau poate fi contractul de munca pe care acesta îl are în străinătate.
Avand in vedere ca actiunea de divort este o actiune personală, sotii trebuie să se prezinte personal cu excepția cazurilor prevăzute de lege.
Care sunt situatiile prevazute de lege in care prezenta unuia dintre soti nu este obligatorie în fata instantei de judecata?
Raspunsul este redat la art. 921 din Codul de procedura civila care prevedere ca nu este necesara prezenta unuia dintre soti in fata instantei de judecata in urmatoarele situatii in care:
- se execută o pedeapsă privativă de libertate;
- este împiedicat de o boală gravă;
- este pus sub interdicție judecătorească;
- are reședința în străinătate sau se află într-o altă asemenea situație, care îl impiedică să se prezinte.
Care este instanța competentă să soluționeze procesul de divorț?
Conform regulilor prevăzute în cadrul legislației privitoare la dreptul familiei, respectiv legislația privind procesele de divorț cererea de chemare în judecată se introduce la acea instanță unde se află cea din urmă locuință comună a soților în Romania.
Dacă soții nu au avut locuință comună sau dacă nici unul dintre soți nu mai locuiește în circumscripția judecătoriei în care se află cea din urmă locuință comună, judecătoria competentă este aceea în circumscripția căreia își are locuința pârâtul, iar când pârâtul nu are locuința în țară și instanțele române sunt competente international, este competentă judecătoria în circumscripția căreia își are locuința reclamantul.
Dacă nici reclamantul și nici pârâtul nu au locuința în țară, părțile pot conveni expres să introducă cererea de divorț la orice judecătorie din România. Mai pe scurt, puteți împuternici avocatul prin intermediul procurii notariale să introducă acțiunea de divorț la orice instanță de judecată din România insa este nevoie de acordul expres al ambelor parti in acest caz. Cea mai des intalnita situatie in cadrul cabinetului este cea privind divortul de comun acord unde ambii soti se inteleg cu privire la instanta competenta.
Echipa noastră de avocați oferă servicii de consultanță juridică de dreptul familiei, cât și servicii de reprezentare a clientului în litigiile de dreptul familiei cu privire la situația privind desfacerea căsătoriei.
Dacă doriți mai multe informații cu privire la procedurile de dreptul familiei, un avocat specializat din cadrul echipei Saucă&Partners vă poate ajuta cu cele mai bune sfaturi și vă poate oferi asistență și reprezentare în inițierea unui demers juridic pe rolul instanțelor judecătorești.
Cauți cel mai bun avocat de dreptul familiei?
Echipa noastră de avocați specializati in dreptul familiei îți stă la dispoziție.
Sună un avocat bun de dreptul familiei.
Pentru asistență de specialitate în procedurile de dreptul familiei, cabinetul de avocatură Saucă&Partners vă este disponibil la nr. de telefon 0756 384 899 sau la adresa de mail info@sauca.ro