Echipa noastră de avocați oferă servicii de consultanță juridică de dreptul familiei, cât și servicii de reprezentare a clientului în litigiile de dreptul familiei cu privire la divorțul unui asociat al S.R.L. și cu privire la partajul părților sociale.
Oferim servicii legale de dreptul familiei atât în cazul partajului efectuat pe cale notarială, cât și servicii legale în cazul partajului efectuat pe cale judiciară.
Căsătoria se poate desface prin divorț în condițiile prevăzute de lege. În reglementarea actuală, divorțul poate avea loc pe cale administrativă sau prin procedură notarială atunci când vorbim despre un divorț prin acord, dar și pe cale judiciară. Echipa noastră de avocați specializati in dreptul familiei vă poate ajuta cu cele mai bune sfaturi și vă poate oferi asistență pentru a putea stabili în concret care este cea mai bună cale de urmat.
Partajul reprezintă acea operațiune juridică prin care se pune capăt proprietății comune, în sensul că bunul sau bunurile ce formează obiectul acesteia se împart în materialitatea lor între titulari. Partajul reprezintă împărțirea bunurilor comune dobândite în timpul căsătoriei. După desfacerea căsătoriei părților, urmează procesul de partaj. Deși partajul joacă un rol foarte important în cazurile privind divorțul părților, legea nu prevede că este obligatoriu. Pe cale de consecință, după desfacerea căsătoriei părților aceștia pot continua să dețină bunurile în coproprietate întrucât legea prevede doar opțiunea de a partaja și nu obligativitatea.
Bunurile comune ale soților se pot împărți fie în mod amiabil, fie pe cale judiciară, dacă soții nu se înțeleg cu privire la partaj. Procesul de partaj este unul mai complex și presupune două etape. Prima dată, se va stabili cota-parte a fiecărui soț având în vedere contribuția sa, iar mai apoi după ce se stabilește cota- parte se va trece la partajarea efectivă. Cota ce se cuvine fiecăruia în ipoteza partajării regimului comunității legale se determină pe baza contribuţiei fiecăruia dintre soți atât la dobândirea acestor bunuri, cât şi la îndeplinirea obligaţiilor comune.
Legea prevede că există prezumția legală potrivit căreia soții au o cotă de contribuție egală. Însă, această prezumție poate fi răsturnată cu probe contrare. Astfel, Codul Civil instituie prezumţia că ambii soţi au contribuit în cote egale la dobândirea bunurilor comune însă aceasta operează numai în lipsa unor probe din care să rezulte că aportul unuia dintre ei a fost mai mare decât al celuilalt. Determinarea cotei de contribuție se face prin raportarea efortului financiar și material al soților la întreaga durată a căsătoriei și cu privire la toate obligațiile ce izvorăsc din raportul de căsnicie în virtutea principiului unicităţii cotei de contribuție.
Este important de reținut că partajul se poate face nu doar în urma desfacerii căsătoriei, ci și în timpul acesteia, însă de cele mai multe ori acesta se face în urma divorțului. Codul Civil reglementează la articolul 358 posibilitatea încheierii unui astfel de partaj. Așadar, prin acest partaj nu se aduce atingere regimului matrimonial ales, astfel că nu se schimbă regimul comunității de bunuri. În acest partaj soții doar împart bunurile dobândite în comun până la acel moment, urmând ca mai apoi aceștia să rămână supuși regimului matrimonial al comunității de bunuri. În continuare, soții pot dobândi noi bunuri în coproprietate.
Oferim servicii juridice specializate în dreptul familiei începând de la consultanță juridică pentru fiecare caz, reprezentarea clientului în fața notarului precum și în fața instanței de judecată.
În cadrul căsătoriei, bunurile sunt proprii sau bunuri comune. Astfel, bunurile proprii sunt acelea dobândite înainte de căsătorie iar bunurile comune sunt cele dobândite în timpul căsătoriei. Însă, chiar și unele bunuri pot fi proprii chiar dacă sunt dobândite în timpul căsătoriei ( cum ar fi bunul dobândit în urma unei moșteniri sau poate fi vorba despre un bun donat de către unul din părinți soțului în timpul căsătoriei).
Un subiect foarte des întâlnit în cadrul cabinetului de avocatură este acela dacă în urma desfacerii căsătoriei părților se pot partaja părțile sociale din cadrul unei societăți. Avocații specializați pe ramura dreptului familiei din cadrul cabinetului de avocatură vă pot oferi sfaturi prețioase pentru a rezolva problema cu succes și mai mult decât atât, să puteți dobândi în mod legal cota ce vi se cuvine asupra tuturor bunurilor supuse partajului.
Părţile sociale reprezintă fracţiuni ale capitalului social, dobândite de asociaţi în schimbul aportului social. Prin urmare, capitalul social reprezintă de fapt aportul asociaților care participă la constituirea societății.
Părțile sociale ale unui asociat dintr-un S.R.L. intră în masa partajabilă? Răspunsul la această întrebare este în legătură cu data la care s-au dobândit părțile sociale în cadrul unei societăți. În funcție de această dată, putem discuta despre includerea sau nu în masa partajabilă.
Prin urmare, este esențial de analizat momentul la care s-a adus aportul de către soți și astfel putem observa dacă părțile sociale ale unuia dintre soți sunt sau nu cuprinse la masa partajabilă.
Cu privire la situația partajului părților sociale avem patru situații și anume:
- Aportul adus de către asociat s-a realizat înainte de data încheierii căsătoriei
- Ambii soți apar ca fiind asociați în cadrul societății
- Aportul adus de către asociat s-a realizat în timpul căsătoriei și dobândește părți sociale în cadrul societății în urma aportării unui bun comun la capitalul social al societății
- Aportul adus de către asociat s-a realizat în timpul căsătoriei și dobândește părți sociale în cadrul societății în urma aportării unui bun propriu la capitalul social al societății
În cele ce urmează vom analiza pe rând cele patru situații privind situația partajului părților sociale din cadrul societății.
În ceea ce privește prima situație și anume cea privind aportul adus de către asociat la capitalul social, aport care s-a realizat înainte de data încheierii căsătoriei, situația este destul de clară și precizăm este foarte dificil de obținut de către celălalt soț un drept asupra acelor părți sociale, în cazul partajului. Potrivit legii, bunurile dobândite înainte de casatorie sunt bunuri proprii.
Cu privire la situația a doua și anume cea în care ambii soți apar ca fiind asociați în cadrul societății, aici situația este complet diferită de cea de mai sus. Astfel, soții vor dobândi părți sociale în cadrul societății în funcție de aportul fiecăruia pe care l-a adus. Prin urmare, în cazul partajului fiecare dintre soți va dobândi în patrimoniul lor părțile sociale care li se cuvin.
Cea mai des întâlnită situația este aceea în care aportul adus de către asociat s-a realizat în timpul căsătoriei și acesta dobândește părți sociale în cadrul societății în urma aportării unui bun comun la capitalul social al societății. Aceasta este situația în care doar unul dintre soți este asociat în cadrul acelei societăți.
Prezumția legală relativă este aceea că bunurile aportate sunt bunuri comune dacă aportul la aceste bunuri s-a realizat în timpul căsătoriei. Astfel, Codul Civil prezumă că sunt bunuri comune. Această prezumție subzistă chiar și în cazul în care unul dintre foștii soți nu este asociat în cadrul societății. Prin urmare, părțile sociale dar și dividendele sunt bunuri comune intrând în masa partajabilă.
Mai mult decât atât, potrivit art. 349 din Codul Civil:
”Calitatea de asociat este recunoscută soțului care a aportat bunul comun, dar părțile sociale sau acțiunile sunt bunuri comune. Soțul asociat exercită singur drepturile ce decurg din această calitate și poate realiza singur transferul părților sociale ori, după caz, al acțiunilor deținute.”
Astfel, în urma partajării părților sociale, cotele ce le revin soțiilor vor pute fi stabilite prin înțelegerea acestora, iar în lipsa unei astfel de înțelegeri se va apela la instanța judecătorească.
Ultima situație este cea în care unul dintre soție a adus în timpul căsătoriei și a dobândit părți sociale în cadrul societății în urma aportării unui bun propriu la capitalul social al societății.
Astfel, dacă avem în vedere un bun propriu aportat la societate, atunci și beneficiile ce decurg din calitatea de asociat se vor reveni soțului care a aportat bunul. Așadar, în cazul partajului beneficiile se vor cuveni soțului asociat. Putem defini ca fiind un bun propriu atunci când asociatul aduce aportul în cadrul societății, bun propriu reprezentând o sumă de bani obținută cu titlu de despăgubiri pentru un prejudiciu material.
Această situație privind aportarea de către asociat a unui bun propriu la capitalul societății în timpul căsătoriei părților este cel mai greu de dovedit întrucât sunt necesare probe concludente și puternice în acest caz.
Pentru stabilirea în concret cât va prelua fostul soț care nu are calitatea de asociat în urma partajului trebuie întocmită o evaluare complexă efectuată de către un contabil care va stabili în concret care este suma de bani. Valorile bunurilor comune și anumele cele privnd părțile sociale sunt cele stabilite prin rapoartele de expertiză efectuate în cauză.
Pe cale concluzie, procesul de partaj deși pare simplu în teorie, în practică acesta presupune un grad ridicat de dificultate. De aceea, este foarte important să luați legătura cu un avocat specializat pe ramura dreptului familiei pentru a putea fi informat în mod corect dar și legal.
Cauți cel mai bun avocat de dreptul familiei?
Echipa noastră de avocați specializati in dreptul familiei îți stă la dispoziție.
Sună un avocat bun de dreptul familiei.