CARE SUNT MODALITĂȚILE DE A DIVORȚA ÎN 2021?
Atunci când mariajul nu mai este posibil din diferite motive, se va ajunge în mod inevitabil la divorț. Din capul locului trebuie precizat că divorțul se poate realiza fie la notar, fie în fața instanței de judecată.
Divorțul notarial. Cum se desfășoară procedura?
Divorțul notarial reprezintă procedura de desfacere a căsătoriei în mod amiabil, atunci când soții se pun de acord cu toate elementele separării. Dacă soții s-au decis să urmeze această procedura pentru divorț, aceștia trebuie să se prezinte în fața notarului în a cărei rază teritorială s-a încheiat căsătoria sau se află ultima locuință comună a soților.
Cererea de divorț va fi însoțită de fotocopii ale certificatelor de naștere ale soților, precum și ale actelor de identitate ale acestora. Odată cu depunerea cererii de divorț, soții vor prezenta notarului public certificatul de căsătorie emis de autoritățile române în original și copie legalizată, copia legalizată urmând a fi anexat la cererea de divorț. Originalul certificatului de căsătorie se reține de către notarul public până la eliberarea certificatului de divorț.
Dacă există și copii minori, aceștia trebuie să convină și asupra următoarelor aspecte:
– numele de familie pe care să-l poarte fiecare după divorț,
– exercitarea autorității părintești de către ambii părinți,
– stabilirea locuinței copilului minor după divorț (copilul poate locui doar la unul dintre părinți),
– modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat și fiecare dintre copiii minori,
– stabilirea contribuției părinților la cheltuielile de creștere și educație.
Procedura divorțului prin notariat se realizează în două etape: depunerea cererii și, respectiv, eliberarea certificatului de divorț.
- a) Depunerea cererii: Cererea de divorț se depune la notariat de către ambii soţi sau prin reprezentantul lor împuternicit cu procură notarială autentică.
- b) Eliberarea certificatului de divorț: După înregistrarea cererii, se va acorda un termen de 30 de zile calendaristice pentru eventuala ei retragere. La termenul fixat, notarul va verifica și se va asigura că:
- sunt prezenţi ambii soţi, personal;
- aceștia stăruie în cererea de desfacere a căsătoriei;
- soții sunt de acord cu numele pe care îl vor purta după finalizarea procedurii;
- își menţin celelalte declaraţii date cu ocazia depunerii cererii;
- își exprimă consimţământul liber şi neviciat;
- niciunul dintre soți nu este pus sub interdicţie.
Dacă îndeplinesc cumulativ toate condiţiile de mai sus, notarul public va redacta încheierea de admitere a cererii de divorț, încheiere prin care constată desfacerea căsătoriei şi dispune eliberarea certificatului de divorţ. Încheierea este semnată de ambii soți, de notarul public și, după caz, de interpret. Fiecare dintre soți va primi câte un exemplar al certificatului de divorț. De asemenea, există și posibilitatea eliberării, la cerere, a unui certificat european de divorț, valabil în toate țările semnatare ale Regulamentului UE nr. 1259/2010 (Belgia, Bulgaria, Germania, Spania, Franţa, Italia, Letonia, Luxemburg, Ungaria, Malta, Austria, Portugalia, Slovenia).
Certificatul de divorţ nu va conţine nicio menţiune cu privire la culpa vreunuia dintre soţi.
Divorțul în fața instanței de judecată
Divorțul în instanță este posibil în toate cazurile, indiferent dacă soții sunt de acord sau nu asupra divorțului.
Când nu sunt de acord asupra desfacerii căsătoriei, soții trebuie să aibă un motiv temeinic pentru a cere divorțul în fața instanței de judecată.
Divorțul din motive temeinice se poate înainta și doar de către unul dintre soți, fără acordul celuilalt. În acest caz, judecătorul trebuie să constate culpa unuia sau ambilor soți și imposibilitatea continuării căsniciei în urma unor raporturi grav vătămate, care nu se pot remedia. În instanță vor fi menționate motivele de divorț ce au la bază următoarele: existenţa unor motive temeinice, existenţa raporturilor grav vătămate dintre soţi imposibilitatea continuării căsniciei, etc.
În privința soților care aleg divorțul prin instanța de judecată, aceștia au nevoie de următoarele acte:
– cererea de divorț, semnată fie de către ambii soți (în cazul divorțului amiabil) fie doar de către reclamant (în cazul divorțului din culpă),
– actele de identitate ale celor doi soţi
– certificatele de naştere ale copiilor
– certificatul de căsătorie
– dovada plății taxei judiciare de timbre
Cabinetul de Avocatura SAUCA & PARTNERS ofera servicii juridice complexe de dreptul familiei, plecand de la consultatia juridica initiala care este cea mai importanta etapa si pana la obtinerea sentintei definitive.