Divortul dintre doua persoane poate avea loc atat din culpa comuna a acestora, cat si din culpa exclusiva a uneia dintre acestea.
Potrivit art. 373 lit. b din Codul Civil „divorţul poate avea loc:
- b) atunci când din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soţi sunt grav vătămate şi continuarea căsătoriei nu mai este posibilă”
Totodată, din prevederile art. 373 lit. b din Cod Civil rezulta că „divorţul se poate pronunţa dacă instanţa stabileşte culpa unuia dintre soţi în destrămarea căsătoriei.”
Astfel, putem avea in vedere atat divortul din culpa unuia dintre soti, cat si divortul din culpa comuna a partilor.
Ce inseamna culpa exclusiva a unei a dintre parti?
Culpa exclusiva a uneia dintre parti presupune disproportia evidenta in cazul actiunilor sau inactiunilor exclusive a unuia dintre soti care au condus la ruperea relatiei dintre parti si imposibilitatea continuarii mariajului.
Pe de alta parte, atunci cand vorbim despre culpa comuna a sotilor facem referire la rezultatul conduitelor ambilor soti. Prin urmare, culpa comuna nu inseamna si o culpa egala. Destramarea relatiei dintre soti reprezinta de fapt procente variabile de vinovatie.
Care este practica instantelor de judecata atunci cand se dispune culpa in desfacerea casatoriei?
Practica instantelor de judecata dispun desfacerea casatoriei partilor din culpa comuna deoarece nu exista motive foarte intemeiate pentru a se putea dispune defacerea din culpa exclusiva a unuia dintre soti.
Un avocat din cadrul casei de avocatura Saucă&Partners specializat pe ramura dreptului familiei vă poate ajuta pentru a lua cele mai bune solutii pentru a rezolva problema cu succes.