Potrivit Codului Civil, soții pot divorța de comun acord, fără a se stabili culpa vreunuia dintre aceștia. Divorțul se poate pronunța de instanța judecătorească, indiferent de motivul acestuia, de durată, precum și de existența sau nu a copiilor.
La soluționarea cererii de divorț prin acordul soților, instanța de judecată va ține cont mereu de interesul superior al minorului.
Potrivit art. 2 paragraful 3 din Legea 272/2004: “Principiul interesului superior al copilului va prevala în toate demersurile și deciziile care privesc copiii, întreprinse de autoritățile publice și de organismele private autorizate, precum și în cauzele soluționate de instantele judecătorești”.
Nu este obligatoriu ca soții să se prezinte personal în fața instanței de judecată, daca sotii locuiesc in strainatate.
Aceștia pot fi reprezentați prin procura dată unui mandatar special sau unui avocat.
Deci, cei aflați în străinătate pot demara un divorț de comun acord, împuternicind avocatul pentru a-i reprezenta în fața instanței de judecată.
Important este ca procura sa contina elementele cerute de lege.
Soluționarea cererii de divorț de comun acord este rapidă, necesitând doar un singur termen de judecată.
Aveți nevoie de un avocat specializat în dreptul familiei care să vă îndrume și să vă ajute cu demersurile necesare privind divorțul de comun acord?
Avocații specializați din cadrul SAUCĂ &PARTNERS vă pot ajuta cu privire la orice demers și informație din cadrul dreptului familiei.