Acțiunea de divorț este o acțiune personală, astfel în fața instanțelor de judecată, soții trebuie să se prezinte personal cu excepția cazurilor prevăzute de lege.
Astfel, articolul 921 din Codul de procedură civilă prevede situațiile în care nu este necesară prezența unui dintre soți în fața instanței de judecată:
- execută o pedeapsă privativă de libertate;
- este împiedicat de o boală gravă;
- este pus sub interdicție judecătorească;
- are reședința în străinătate sau se află într-o altă asemenea situație, care îl impiedică să se prezinte.
Divorțul la distanță este acel divorț pronunțat în absența unuia sau a ambilor soți, datorită faptului că unul sau ambii soți locuiesc în străinătate.
Dacă locuiți în străinătate și vreți să divorțați fără să mai fiți nevoit să veniți în țară să introduceți acțiunea, puteți angaja un avocat pentru a face acest demers în numele dumneavoastră. Atunci când locuiți în afara țării, nu este ușor să vă înfățișați în timp util la toate termenele legale stabilite de către instanță. De aceea, există o formulă simplificată prin care cetățenii români care lucrează și sunt stabiliți în străinătate pot divorța în România de la distanță. Astfel este necesară întocmirea unei procuri pentru ca avocatul să vă reprezinte în fața instanței de judecată.
Este necesar să faceți dovada resedintei în străinătate. Dacă faceți dovada reședinței în străinătate nu mai este necesară prezența la procesul de divorț.
In cazul cetatenilor romani casatoriti cu cetateni straini dintr-un stat membru UE, se poate divorta in Romania doar daca unul dintre soti locuieste stabil (cel putin de 6 luni sau 1 an, in functie de situatie) in Romania.
Potrivit art. 1081 din Codul de procedura civila, Instantele judecatoresti romane sunt competente sa judece cererile de divort, daca la data introducerii cererii reclamantul domiciliaza pe teritoriul Romaniei de cel putin un an, precum si procese intre persoane cu domiciliul in strainatate, referitoare la acte sau fapte de stare civila inregistrate in Romania, daca cel putin una dintre ele este cetatean roman.
Care este instanța competentă să soluționeze procesul de divorț?
Conform art. 915 din Codul de Procedură Civilă „cererea de divorț este de competența judecătoriei în circumscripția căreia se află cea din urma locuință comună a soților. Dacă soții nu au avut locuință comună sau dacă nici unul dintre soți nu mai locuiește în circumscripția judecătoriei în care se află cea din urmă locuință comună, judecătoria competentă este aceea în circumscripția căreia își are locuința pârâtul, iar când pârâtul nu are locuința în țară și instanțele române sunt competente international, este competentă judecătoria în circumscripția căreia își are locuința reclamantul.
Dacă nici reclamantul și nici pârâtul nu au locuința în țară, părțile pot conveni expres să introducă cererea de divorț la orice judecătorie din România. În lipsa unui asemenea acord, cererea de divorț este de competența Judecătoriei Sectorului 5 al Municipiului București.”
Cât durează un astfel de proces?
In situatia in care partile ajung la o intelegere cu privire la toate capetele de cerere, procesul poate dura in medie intre 2 si 4 luni.
Cand intre soti exista neintelegeri se prelungeste semnificativ si durata procesului , acesta putand dura intre 6 luni si un an, in functie de probele administrate și in functie și de probele intampinate de-a lungul procedurii.
Care sunt costurile?
În primul rând există costul cheltuielilor cu traducerea documentelor. După care se va achita taxa judiciară de timbru care va fi in functie de capetele de cerere deduse judecății. Pe lângă toate acestea, se adaugă si costul onorariul de avocat care variază în funcție de complexitatea cazului dvs.
Pentru asistență de specialitate în procedura divorțului cu cetateni romani care locuiesc în străinătate, cabinetul de avocatură Saucă&Partners vă este disponibil la nr. de telefon 0756 384 899 sau la adresa de mail info@sauca.ro, program de lucru L-V de la 09:00 la 18:00.