Foarte mulți clienți sună și întreabă dacă locuiesc în străinătate aceștia pot divorța în România.
Da, se poate ca un cetățean român ce locuiește în străinătate să divorțeze în România.
Este important de precizat că este obligatorie procura notarială pentru reprezentare în fața instanței de judecată. Chiar dacă ești reprezentat de avocat, este necesară procura notarială.
Procura notarială vă va fi de folos pentru proces.
În plus, pe lângă această procură notarială este nevoie de un document care să ateste dovada reședinței în străinătate. Dovada reședinței în străinătate se poate face cu: contract de muncă, contract de închiriere sau orice alt document care atestă dovada reședinței.
Conform art. 915 din Codul de Procedură Civilă „cererea de divorț este de competența judecătoriei în circumscripția căreia se află cea din urma locuință comună a soților.Dacă soții nu au avut locuință comună sau dacă nici unul dintre soți nu mai locuiește în circumscripția judecătoriei în care se află cea din urmă locuință comună, judecătoria competentă este aceea în circumscripția căreia își are locuința pârâtul, iar când pârâtul nu are locuința în țară și instanțele române sunt competente international, este competentă judecătoria în circumscripția căreia își are locuința reclamantul.
Dacă nici reclamantul și nici pârâtul nu au locuința în țară, părțile pot conveni expres să introducă cererea de divorț la orice judecătorie din România. În lipsa unui asemenea acord, cererea de divorț este de competența Judecătoriei Sectorului 5 al Municipiului București.
Pentru ca interesele dvs. sa fie reprezentate în mod corespunzător, un avocat specializat din cadrul casei noastre de avocatura va poate oferi cele mai sfaturi.