Divorț cetățean român cu reședința în străinătate
Echipa noastră de avocați oferă servicii de consultanță juridică de dreptul familiei, cât și servicii de asistență și reprezentare a clientului în litigiile de dreptul familiei și cu privire la divorțul unui cetățean român cu reședința în străinătate.
Un avocat specializat din cadrul casei noastre de avocatură vă poate ajuta cu privire la toate etapele privind procesul de divorț, dar și cu privire la asistență și reprezentare în fața instanței de judecată cu privire la procesul de divorț.
Dacă ești cetățean român și ai reședința în străinătate, poți divorț în România. Legea nu interzice introducerea unei cereri de divorț a unui cetățean român care are reședința în străinătate.
În primul rând, trebuie să iei legătura cu un avocat pentru a se stabili ințial mai multe detalii cu privire la cererea de desfacere a căsătoriei și celelalte capete de cerere. Astfel, avocatul tău te poate sfătui și consilia cu privire la tot ce va trebui să știti în legătură cu acest proces.
Când te afli în străinătate, poți divorța în România prin intermediul unui avocat specializat în dreptul familiei.
Dacă, atunci când ești în România lucrurile sunt mai simple și ai mai multe opțiuni pentru a divorța ( la notar sau ofițer de stare civilă), în cazul în care te afli în străinătate și vrei să divorțezi, singura posibilitate pe care o ai este cea a divorțului la instanța de judecată.
Pentru a demara procesul de divorț ai nevoie să parcurgi anumiți pași și anume: redactarea unei cereri de chemare în judecată, însoțită de certificat de căsătorie, precum și de certificatele de naștere ale copiilor( dacă e cazul), în copie.
În cazul divorțurilor cu elemente de extraneitate se pune problema instanței competente să judece cauza. Consiliul Europei a adoptat Regulamentul nr. 2201/2003, fiind un act normativ comunitar ce cuprinde reglementări privitoare la divorț și la încredințarea minorilor celor doi soți.
Regulamentul nr. 2201/2003 conține dispoziții privind litigiile cu elemente de extraneitate în relația sa cu un stat membru.
Potrivit art. 607 din Codul de Procedură Civilă “Cererea de divorț este de competența judecătoriei în circumscripția căreia se află cel din urmă domiciliu comun al soților. Dacă soții nu avut domiciliul comun sau dacă niciunul din soți nu mai locuiește în circumscripția judecătoriei în care se află cel din urmă domiciliu comun, judecătoria competentă este aceea în circumscripția căruia își are domiciliul pârâtul, iar când pârâtul nu are domiciliu în țară, este competentă judecătoria în circumscripția căreia își are domiciliul reclamantul.”
Potrivit reglementărilor din Regulamentul nr. 2201/2003, oricare dintre soți poate introduce o cerere de divorț dacă pe teritoriul României se află oricare dintre următoarele
– resedința obișnuită actuală a soților sau
– ultima resedinta obisnuita a sotilor in conditiile in care unul dintre ei inca locuieste acolo sau
– resedinta obisnuita a paratului sau
– in caz de cerere comuna resedinta obisnuita a unuia dintre soti sau
– resedinta obisnuita a reclamantului in cazul in care acesta a locuit acolo cel putin un an inaintea introducerii cererii.
Pentru a antama un proces pe rolul instanței de judecată este necesar să aveți procură notarială, chiar dacă sunteți reprezentat de avocat. Nu este necesar să veniți în România pentru a face procură notarială, aceasta se poate face inclusiv în fața Consulatului în tara unde locuiți. Ulterior, transmiteți procura notarială avocatului dvs. pentru ca acesta să poată incepe demersurile necesare.
Nu este nevoie să te deplasezi în România pentru a putea divorța, noi putem să facem acest lucru în locul tău. Tu doar trebuie să ne furnizezi toate datele precum și documentele necesare, pentru a putea pregăti demersurile.
În cadrul cabinetului de avocatură avem avocați specializați care se ocupă de ramura de dreptul familei și vă pot oferi sfaturi prețioase cu privire la procesul de divorț astfel încât acesta să fie finalizat cu succes.
Poți divorța în România chiar dacă locuiești în străinătate?
Aceasta este cea mai frecventă întrebare pe care o primim de la clienții noștri atunci când aceștia sună pentru a afla detalii cu privire la procesul de divorț.
Pentru persoanele aflate in altă țară, procedura de desfacere a casatoriei se poate face doar în fața instanței de judecată.
Astfel, puteți divorța prin acord comun, din culpa exclusiva a unuia dintre soti, la cererea unui sot dupa o separare de mai mult de doi ani si la cererea unuia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei.
În procesele de divorț, prezența părților în proces este obligatorie. Însă, dacă te afli în străinătate și vei avea procură notarială de reprezentare nu este necesar să te prezinți. Avocatul care te va reprezenta în fața instanței de judecată te va informa cu privire la tot procesul de divorț și tot ce se va întâmpla pe parcursul acestuia.
Trebuie reținut că în procesele de divorț prezența părților este obligatorie, însă dacă procura notarială este întocmită și depusă la dosarul cauzei nu mai este necesar să veniți în România la fiecare termen de judecată.
Avocatul dvs. vă va putea reprezenta cu puteri depline și nelimitate, în fața instanțelor de judecată într-o cauză civilă având ca obiect divorțul si celelalte capete accesorii desfacerii căsătoriei. Practic acesta, va acționa în calitate de mandatar.
Avocatul dvs. în calitate de mandatar, conform procurii notariale va putea pregăti, redacta, propune în fața instanței de judecată competente orice fel de cereri în numele dvs., acesta fiind autorizat să aleagă instanța competentă pentru soluționarea cauzei în temeiul prevederilor art. 915 alin. 2 din Codul de procedură civilă, precum si legea aplicabila.
Unde se va depune cererea de divorț?
Potrivit articolului 914 din Codul de Procedura Civila, daca ambii soti nu mai locuiesc in tara, partile pot conveni sa introduca cererea la orice judecatorie din Romania.
Care sunt avantajele introducerii cererii de divorț în România?
- Proces simplu si rapid;
- Proces ce implica costuri reduse;
Important de precizat și menționat este că dacă aveți calitatea de reclamant și avocatul va introduce cererea de desfacere a căsătoriei, trebuie să faceți dovada resedintei in strainatate.
Pe langă această dovadă a reședinței în străinătate, avocatul vă poate reprezenta doar dacă îl veți mandata în acest sens. Astfel, este necesar a fi întocmită o procură notarială desi sunteți reprezentat de avocat.
Cauți cel mai bun avocat de dreptul familiei?
Echipa noastră de avocați specializati in dreptul familiei îți stă la dispoziție.
Sună un avocat bun de dreptul familiei.
.