Detașarea transnațională a salariatului la un partener contractual
Sunteți angajator și doriți să vă trimiteți salariații pentru a lucra pe o perioadă mai mare la un partener contractual din străinătate?
- Care sunt soluțiile de care dispuneți în acest caz?
- Cum puteți efectua acest demers?
- Este acest demers legal din punct de vedere al legislației din România?
Din punct de vedere juridic, raportat la situația prezentata, considerăm că cea mai viabilă soluție este detașarea transnațională.
Detașarea în interesul art. 45 din Codul Muncii NU considerăm că ar fi o soluție oportună, întrucât acest lucru ar presupune suspendarea contractului de munca din România și existența unui raport de muncă direct cu societatea din străinătate.
Procedura de detașare transnațională a salariatului pe o durata de 2 ani ( 24 luni) este legală și conform art. 2 din Legea 16/2017 prevede următorul conținut:
”…
(1)În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
…
c)salariat detaşat de pe teritoriul României – salariatul unui angajator stabilit pe teritoriul României, care, pe o perioadă limitată de timp, dar nu mai mult de 24 de luni, conform art. 12 din Regulamentul (CE) nr. 883/2004 din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială, desfăşoară muncă pe teritoriul unui stat membru, altul decât cel în care îşi are sediul angajatorul prevăzut la art. 3 lit. b), sau pe teritoriul Confederaţiei Elveţiene, pe perioada executării contractului încheiat cu angajatorul din celălalt stat membru, astfel cum este prevăzut la art. 5 alin. (2), în cadrul prestării de servicii transnaţionale;”
Atenție însă la durata detașării transnaționale !
Procedura poate presupune sarcini fiscale pe teritoriul statului partenerului contractual unde salariatul este detașat transnațional, în situația în care acesta stă pe teritoriul acelui stat mai mult de 183 zile într-un an calendaristic.
În situația prezentata, este obligatoriu să se obțină Formularul A1 ce permite detașarea transnațională pe o durata de maxim 24 luni .
În cazul În salariatul stă mai mult de 183 zile intr-un an calendaristic pe teritoriul unui alt stat membru pot fi incidente prevederile Conveției dintre România și respectivul stat.
Concluzii:
- Te putem ajuta cu consultanță juridică în funcție de situația exactă cu care te confrunți, dacă ai calitatea de angajator sau de salariat;
- De asemenea, ne ocupăm pentru tine cu profesionalism de tot ce presupune redactarea documentelor necesare în vederea detașării transnaționale;
- Ne poți contacta la la nr. de telefon: 348.899 sau la adresa de e-mail: info@sauca.ro;
- Articol redactat de av. titular Sauca Adriana-Gabriela și av. colaborator Popa Ioana-Laura.