Atunci când doriți sa detașați salariații in străinătate trebuie sa întocmiți acte adiționale cu respectarea prevederilor Legii nr 16/2017 si cu respectarea art. 18 din Codul Muncii.
Trebuie sa întocmiți ordine de deplasare, din care rezulta clar caracterul limitat al deplasării salariaților in străinătate.
Trebuie sa obțineți Formularul A1 de la Casa Naționala de Pensii Publice care atesta in mod oficial ca salariații sunt in detașare transnațională si ca sunt subiect al legislației sociale din Romania.
Dovada deplina a existentei procedurii de detașare transnațională este data de obținerea Formularului A1, fiind pe deplin aplicabile prevederile Cauzei CJUE C 527/16 pronunțata in data de 6.09.2018.
După cum a statuat CJUE prin Hotărârea pronunțată în cauza C-527/16, un certificat A1 eliberat de o instituție competentă a unui stat membru în temeiul art. 12 al. (1) din Regulamentul nr. 883/2004 este obligatoriu atât pentru instituțiile de securitate socială din statul membru în care se desfășoară activitatea salariatul, cât și pentru instanțele statelor membre, atât timp cât nu a fost retras sau declarat nul de statul membru în care a fost emis.
De altfel, Regulamentul nr. 987/2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 stabilește, la art. 5: „Valoarea juridică a documentelor şi a documentelor justificative eliberate într-un alt stat membru (l) Documentele eliberate de către instituția unui stat membru şi care fac dovada statutului unei anumite persoane în scopul aplicării regulamentului de bază şi a regulamentului de punere în aplicare, precum şi documentele justificative pe baza cărora au fost eliberate documentele sunt acceptate de către instituțiile statelor membre atât timp cât aceste documente nu au fost retrase sau declarate nule de către statul membru în care au fost emise.”
In baza acestui Formular A1 , se probează ca salariatul este detașat in străinătate, fapt care confirmă încadrarea corecta din punct de vedere contabil-fiscal ,respectiv posibilitatea acordării indemnizațiilor de detașare conform legii nr.16/2017.
Este important sa respectați prevederile Legii 16/2017, iar detașarea sa aibă caracter temporar, limitat, respectiv salariații sa nu își desfășoare activitatea doar in străinătate.
In situația in care organul fiscal verifica procedura de detașare din cadrul societății, asigurați-vă ca aveti toate documentele intocmite si luați legătura cu un avocat cu experiența in dreptul muncii si in drept fiscal.