În contextul actual, piața muncii din România urmează să tranziteze o perioadă deosebit de dificilă din punct de vedere economic, ținând cont de măsurile fiscale ce urmează a fi implementate la nivel național, suferind astfel un impact major ce se va remarca într-un ritm din ce în ce mai accelerat în perioada următoare și care se va materializa prin concedieri în masă.
Ca atare, în activitatea cabinetului Saucă&Partners a crescut considerabil în această perioadă numărul de solicitări de la clienți care fie au fost, fie urmează a fi concediați de la locul de muncă.
Din nefericire, în marea majoritate a situațiilor pe care le-am întâlnit în ultimul timp în activitatea noastră de consultanță oferită în materia dreptului muncii, au existat 2 mari laitmotive, respectiv:
- Concedierea mascată;
și
- Hărțuirea la locul de muncă;
Cu alte cuvinte, atât angajatorii din spațiul public, cât și angajatorii din spațiul privat, speculează contextul actualmente nefavorabil din punct de vedere economic, pentru a îndepărta din componența colectivului de salariați, pe aceea dintre ei care deși sunt valoroși din punct de vedere profesional, care au performanțe remarcabile și vechime în activitatea prestată, au ”reușit” cu timpul să își atragă antipatia superiorilor ierarhici.
Astfel, în prezent asistăm pe piața muncii la un fenomen general de hărțuire la locul de muncă din partea persoanelor cu funcții de conducere, fenomen care într-un final are la bază scopul determinării salariaților de a semna ”de bună voie” un Acord de încetare al Contractului Individual de Muncă.
În eventualitatea în care salariatul rezistă totuși mecanismelor de discriminare și hărțuire la locul de muncă la care este supus în mod abuziv și sistematic de către anagajator, acesta ajunge de cele mai multe ori să fie oricum concediat sub pretextul motivelor ce nu țin de persoana salariatului (art. 65 din Codul Muncii), adică sub pretextul reducerii activității sau al lipsei de utilitate a postului ocupat de salariatul cu pricina în contextul actual.
Din păcate, asistăm astfel la transformarea unui instrument în aparență inofensiv și poate chiar util (posibilitatea angajatorilor de a concedia pentru motive obiective, care nu țin de persoana salariatului, în baza art. 65 din Codul Muncii), într-un instrument de ”execuție” al salariaților ce au ajuns să devină inconfortabili superiorilor ierarhici.
Din aceste motive, dorim să aducem în atenția salariaților ce trec prin astfel de situații, următoarele aspecte:
- în România există cadrul legal care să protejeze salariații de acte de discriminare și hărțuire la locul de muncă;
- mai mult decât atât, angajatorii din România (fie că vorbim de mediul public, fie că vorbim de mediul privat) au obligativitatea legală de a implementa pe plan intern o procedură care să reglementeze mecanisme de prevenire și combatere a discriminării și hărțuirii la locul de muncă;
- dacă există într-adevăr nevoia obiectivă de a concedia personal din cadrul unui angajator, acesta trebuie selectat în baza unor criterii obiective, care să poată demonstra că nu s-a ales o persoană anume pur și simplu, în baza unor motive profund discreționare;
Este extrem de important de menționat, faptul că deși există pârghii legale pentru a sprijini salariații care sunt supuși la discriminare și hărțuire la locul de muncă și care în final ajung poate să fie concediați în baza art. 65 din Codul Muncii, toate aceste fapte trebuie dovedite într-un eventual litigiu de dreptul muncii.
Într-un astfel de litigiu, pentru a convinge instanțele de judecată că salariatul a fost supus abuzurilor, probatoriul trebuie să fie concludent și să releve cu certitudine existența faptelor de discriminare și hărțuire la care salariatul a fost supus.
Discriminarea și hărțuire la locul de muncă reprezintă un fenomen extrem de subtil, de cele mai multe ori greu de dovedit în practic, întrucât în foarte multe situații îmbracă forma unor acte așa-zis ”normale” în aparență, iar pentru a-l putea detecta este nevoie de probe relevante, care să formeze convingerea instanțelor de judecată în sensul existenței certe a unui abuz față de salariatul hărțuit.
În acest sens, Cabinetul de Avocatură Saucă&Partners are o vastă experiență în litigiile de dreptul muncii și vă poate sprijini în demersul dumneavoastră de a acționa împotriva abuzurilor la care ați fost/sunteți supus la locul de muncă, oferind servicii de consultanță juridică în materia dreptului muncii, respectiv:
- servicii de consultanță în perioada de desfășurare a actelor de discriminare și hărțuire la locul de muncă;
- servicii de consultanță pentru analizarea probatoriul disponibil, menit să dovedească existența abuzurilor într-un eventual litigiu de dreptul muncii;
- servicii de asistență și reprezentare în fața instanțelor de judecată în litigii pentru constatarea discriminării și hărțuirii la locul de muncă;