Cand se pot acorda despagubiri pentru desfacerea casatoriei?
Cand divortul se pronunta din culpa exclusiva a unuia dintre soti si cand sunt indeplinite conditiile atragerii raspunderii:
- Paguba
- Vinovatie
- Fapta ilicita
- Raport de cauzalitate
Interpretarea literală a sintagmei analizate ar trebui să însemne că paguba o reprezintă chiar desfacerea căsătoriei.
Prejudiciul cauzat prin desfacerea căsătoriei ar trebui să se refere la momentul în care paguba se transformă din una eventuală în una certă, sigură, atât din punct de vedere al existenței, cât și din punct de vedere al evaluării.
Dacă divorțul este solicitat chiar de soțul care pretinde a fi despăgubit, nu se poate aprecia că propria faptă îi dă dreptul la dezdăunare.
Într-o soluție jurisprudențială și anume Sentința civilă nr. 16688 din 16 decembrie 2016, s-a arătat că “prejudiciul provocat prin divorț include și prejudiciul provocat prin faptele care au condus la divorț dacă numai unul dintre soți se face vinovat de acestea și dacă sunt cauza imediată a divorțului. Totodată, s-a stabilit că suportarea exclusivă a costurilor generate de întreținerea unui imobil constituie motiv de divorț, nu și motive care pot antrena răspunderea civilă delictuală în temeiul art.388 din Noul Cod Civil.”
În practica judiciară s-a arătat că ambii soți, au în aceeași măsură, obligația de a face eforturi în ceea ce privește relațiile de familie și menținerea acestora. Culpa comună se reține în situația în care nu au reușit să pună capăt neînțelegerilor dintre ei. Situația dificilă de care se fac vinovați soții trebuie depășită împreună. Astfel, deși neprevăzută în mod expres, rezultă că soților le incumbă obligația de a face eforturi în sensul menținerii relațiilor de familie.
Legătura de cauzalitate dintre prejudiciu și fapta ilicită se analizează sub aspectul prejudiciului suferit prin însăși desfacerea căsătoriei.
Astfel, divorțul constituie împrejurarea care determină în mod direct prejudiciul suferit de soțul inocent.
Din acest motiv, se impune condiția suplimentară față de condițiile generale ale răspunderii civile delictuale, ca soțul care solicită despăgubirile să fie nevinovat, condiție care nu este îndeplinită în prezentul litigiu, fiindcă reclamanta are același grad de vinovăție în desfacerea căsătoriei.
Daca divorțul este pronunțat din culpa comuna, nu se pot obține despăgubiri.
Este important ca sumele solicitate in instanța sa fie dovedite, sa reprezinte o paguba certa, justificata.
Unul din avocații noștri va sta la dispoziție pentru consultanta inițiala înainte de proces si pentru a alege ce este mai bine pentru cauza dvs.