Doresc sa desființez 2 posturi , mă întreabă azi un client.
Ce acte trebuie sa fie redactate, pentru a exista o procedura legala de desființare a postului, ce presupune concedierea salariatului pentru motive economice?
Din practica instanțelor de judecata, din experiența cazurilor de dreptul muncii din ultimii 15 ani, va recomandam sa întocmiți următoarele documente :
- Nota de fundamentare economică , manageriala ce sta la baza deciziei de desființare a postului.
- Hotărârea asociaților/ hotărârea asociatului unic de desființare a postului, de modificare a organigramei si de adoptare a unei noi organigrame
- Notificarea de PREAVIZ , care se acorda salariatului. Se respecta preavizul din contractul de munca de 20 zile lucrătoare . In perioada de preaviz , salariatul poate veni la locul de munca sau poate sta acasa, pentru a-si cauta loc de munca, insa isi va primi drepturile salariale in integralitate.
- Noua organigrama cu eliminarea postului desființat.
- Decizia de concediere individuala pentru motive economice întemeiată pe art. 65 din Codul Muncii. Decizia se comunica salariatului, se înregistrează in Revisal. Salariatului i se vor plăti drepturile salariale la zi, inclusiv bonusurile, i se vor plăti zilele de concediu de odihna neefectuat si i se va plăti o compensație daca aceasta este prevăzută in Regulamentul intern sau in Contractul Colectiv de munca.
La baza concedierii trebuie sa existe o cauza reala si serioasa.
Nu trebuie sa se angajeze alți salariați cu alte funcții, dar care in realitate fac exact aceleași atribuții ca si salariații concediați.
Consultați-vă cu un avocat de dreptul muncii atunci când redactați documentele necesare, pentru a se evita anularea deciziei de concediere si repunerea salariatului in funcția anterioara cu plata drepturilor salariale indexate pe întreaga durata a concedierii.