Demisia presupune încetarea contractului de munca din inițiativa salariatului, atunci când el nu mai vrea sa lucreze in cadrul acelei companii.
Temeiul legal al demisiei: art. 81 din Codul Muncii
Trebuie motivată demisia?
Nu trebuie motivata, fiind o simpla cerere formulata de către salariat si înregistrata de către angajator .
Se poate revoca demisia?
Din punctul nostru de vedere, se poate revoca pana in momentul in care este întocmită si înregistrată decizia de încetare a contractului de munca in Revisal.
Pana când demisia este pusa in aplicare, se poate revoca.
Poate refuza angajatorul sa înregistreze demisia?
Nu o poate refuza fiind un act unilateral al salariatului, fiind exprimarea dorinței lui de a se înceta raporturile de munca.
Angajatorul trebuie sa înregistreze toate actele primite de salariații, refuzul înregistrării fiind un act abuziv si discriminatoriu.
Poate refuza salariatul sa respecte perioada de preaviz?
Salariatul trebuie sa respecte preavizul stabilit in contractul de munca si sa isi desfășoare activitatea in cadrul societății pana la expirarea preavizului .
Daca nu se prezinta la locul de munca in perioada preavizului, înseamnă ca absentează nemotivat si angajatorul poate proceda la desfacerea contractului de munca.
Angajatorul poate însă sa renunțe parțial sau total la preavizul salariatului, daca considera necesar.
La finalul perioadei de preaviz, angajatorul emite decizia de încetare a contractului de munca, o înregistrează in Revisal si o comunica salariatului.
Când intervine încetarea contractului de comun acord?
Atunci când salariatul solicita încetarea contractului de munca, iar angajatorul este de acord cu aceasta încetare.
Temeiul legal : art. 55 lit. b din Codul Muncii
Acordul părților se poate exprima sub forma unei convenții de încetare a contractului de munca care se semnează de ambele părți.
Prin aceasta convenție, părțile pot stabili data încetării contractului de munca, data plății salariului, data plătii zilelor de concediu de odihna neefectuate de salariat pana la data încetării contractului de munca , obligația părților de a păstra confidențialitatea datelor si informațiilor, obligația părților de a renunță la eventualele litigii, pretenții una fata de cealaltă.
In baza acestei convenții, angajatorul emite decizia de încetare a contractului de munca, o înregistrează in Revisal si apoi o comunica salariatului in termen de 5 zile.