DREPTUL DE A DEDUCE TVA ÎN CAZ DE FALIMENT
Într-o hotărâre recentă pronunțată de către C.J.U.E.(în cauza C-182/20) s-a statuat că, în ciuda faptului că o societate intră în faliment, se consideră că operațiunile făcute până la desființarea efectivă au un caracter economic, astfel că dreptul de deducere a TVA-ului există în continuare.
Organele fiscale considerau că intrarea în faliment duce automat la pierderea dreptului de deducere a TVA-ului, însă Curtea de Justiție a Uniunii Europene a stabilit contrariul.
Redăm un fragment din Hotărârea amintită:
„Astfel, chiar dacă deschiderea unei proceduri de faliment precum cea în discuție în litigiul principal implică în mod normal dispariția întreprinderii în cauză, nu este mai puțin adevărat că, atât timp cât această întreprindere își continuă activitățile în cursul procedurii de faliment, ea se află în concurență cu alte persoane impozabile care efectuează prestații similare cu ale sale, astfel încât prestațiile în cauză trebuie, în principiu, să fie tratate în mod identic în scopuri de TVA”.
Căutați un avocat specializat în drept fiscal și drept comercial care să vă reprezinte interesele în fața A.N.A.F. în urma controlului efectuat de către aceasta? Doriți asistență juridică pentru a face demersurile în vederea pornirii unui proces împotriva organului fiscal?
Avocații specializați în drept fiscal de la SAUCĂ & PARTNERS vă stau la dispoziție pentru orice problemă.
Prin colaborari de succes, acest cabinet de avocatura din Timisoara asigura consultanta juridica online , in cadrul biroului dar si la telefon.
La bordul echipei Sauca & Partners, cei 6 avocati sunt numai experti in domeniul juridic, dar si pasionati de victoriile mici si mari ale justitiei, de stabilirea strategiei perfecte pentru client.