COMPETENȚE SPORITE ALE ANAF-ULUI ÎN PRIVINȚA DECLARĂRII ȘI ACHITĂRII TAXEI DE CLAWBACK ȘI A REDEVENȚELOR MINIERE ȘI PETROLIERE
Prin Legea cu nr. 222/2021, legiuitorul își propune intensificarea controalelor la societățile comerciale care își desfășoară activitatea în domenii precum: farmaceutic, petrolier, minier.
Legea are drept scop verificarea anuală a modalității de calcul și declarare a taxei clawback, respectiv a exactității datelor și informațiilor în baza cărora se plătesc taxa pe activitatea minieră și redevențele miniere și petroliere.
În baza noii legi, inspecțiile fiscale obișnuite/controalele autorităților de supraveghere și reglementare vor putea fi dublate de controalele tematice realizate de structuri de inspecție economico-financiară din M.F.P.(Ministerul Finanțelor Publice) sau A.N.A.F. și astfel vor putea fi stabilite noi obligații bugetare în sarcina contribuabililor.
Ce este taxa de clawback?
Această taxă presupune plata trimestrială de către toți producătorii de medicamente a unui procent din marginea de profit obținută din comercializarea medicamentelor compensate, care depășește bugetul alocat trimestrial pentru schemele naționale de tratament subvenționate din Fondul National pentru Asigurări Sociale de Sanatate.
Legislaţia în vigoare prevede că „Deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor, care sunt persoane juridice române, precum şi deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor, care nu sunt persoane juridice române, prin reprezentanţii legali ai acestora, au obligaţia de a plăti trimestrial pentru medicamentele incluse în programele naţionale de sănătate, pentru medicamentele cu sau fără contribuţie personală, folosite în tratamentul ambulatoriu pe bază de prescripţie medicală prin farmaciile cu circuit deschis, pentru medicamentele utilizate în tratamentul spitalicesc, precum şi pentru medicamentele utilizate în cadrul serviciilor medicale acordate prin centrele de dializă, suportate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi din bugetul Ministerului Sănătăţii, contribuţiile trimestriale calculate conform prezentei ordonanţe de urgenţă”; rezultă că pe lângă impozitul pe profit şi TVA, producătorii de medicamente sunt obligaţi să contribuie la bugetul statului și printr-o altă taxă specială.
Căutați un avocat specializat în legislația farmaceutică și medicală care să vă ofere consultanță de specialitate? Avocații de la SAUCĂ & PARTNERS sunt gata să vină în ajutorul dvs. pentru orice problemă ridicată de legislația specifică.