De multe ori s-a pus in discutie cum se calculeaza TVA-ul pentru fapte care sunt considerate evaziune fiscala.
Conform deciziei CJUE din cauza C-521/19, la stabilirea valorii impozabile a unei tranzacții prin care s-a făcut evaziune fiscală, sumele plătite și primite astfel cum au fost reconstituite de către autoritatea fiscală în cadrul unui control trebuie considerate ca incluzând deja TVA-ul.
Decizia din cauza C-521/19 vine într-un litigiu ce vizează o companie din Spania care, în contextul unei activități supuse TVA, nu a declarat Fiscului anumite plăți făcute în numerar, fără factură.
Nefiind emise facturi sau completate declarații de TVA, în cazul identificării unei astfel de tranzacții care, în principiu, este supusă TVA-ului și care nu a fost declarată sau facturată, TVA-ul trebuie considerat ca fiind inclus în prețul convenit de părți.
Astfel, CJUE a decis că, în circumstanțele menționate, sumele plătite și primite în timpul tranzacției din cauza analizată, reconstituite în cadrul controalelor efectuate de către autoritatea fiscală spaniolă, sunt considerate ca fiind sume ce deja includ TVA, cu excepția situației în care, potrivit dreptului național, persoanele impozabile au posibilitatea de a proceda ulterior, în pofida fraudei, la declararea și deducerea TVA‑ului în cauză.
Așadar, doar în situația în care corecția TVA ar fi posibilă ulterior, în temeiul legislației naționale aplicabile, nu se va considera că respectiva tranzacție include TVA-ul.
Deciziile pronuntate de catre CJUE sunt obligatorii si pentru instantele de judecata din Romania.