De cine poate fi cerută desfacerea căsătoriei părților?
Acțiunea de divorț reprezintă o acțiune ce are caracter strict personal și nici o altă persoană nu poate exercita în locul soțului reclamant și astfel că în calitate de parat nu poate fi chemat decat celalalt sot.
- În cazul decesului reclamantului, moștenitorii pot continua acțiunea de divorț pornită de către reclamant?
Regula este ca, in cazul decesului reclamantului, mostenitorii acestuia nu pot continua actiunea de divort pornită de catre reclamant, intrucat in acest caz, resepctiv in cazul in care reclamantul decedeaza si casatoria inceteaza prin deces. În atare context, potrivit prevederilor art 926 alin. (1) din Codul de procedura civilă:
“ (1) Dacă în timpul procesului de divorţ unul dintre soţi decedează, instanţa va lua act de încetarea căsătoriei şi va dispune, prin hotărâre definitivă, închiderea dosarului.”
Prin exceptie, legea permite ca mostenitorii sa continue actiunea reclamantului privind desfacerea casatoriei partilor in cazul in care acesta a demarat un proces pe rolul instantei de judecata avand ca motiv desfacerea casatoriei partilor din culpa exclusiva a sotului parat. În acest caz, mostenitorii reclamantului pot continua actiunea atunci cand acesta din urma decedeaza in timpul procesului.
Întrebarea cea mai des intalnita este urmatoarea:
“De ce este permis ca mostenitorii reclamantului sa continue actiunea pornita de acesta in cazul decesului? “
- Raspunsul este unul foarte simplu si se bazeaza pe considerente morale, intrucat nu este echitabil ca sotul parat ce este vinovat in mod exclusiv de desfacerea casatoriei partilor sa se mai prevaleze de calitatea de sot supravietuitor si astfel sa beneficieze si el de drepturile succesorale.
Actiunea continuata de mostenitorii reclamantului va fi admisa doar in cazul in care instanta de judecata constata culpa exclusiva a sotului parat.
- Ce se intampla daca doresc sa intentez cerere de divort insa sotul este disparut?
Raspunsul la aceasta intrebare este unul foarte simplu. Sotul reclamant introduce actiunea de divort impotriva sotului parat, iar citarea paratului se va face prin publicitate. In acest caz, daca citarea se face prin publicitate instanta de judecata va numi un curator dintre avocatii baroului. Acest avocat va fi citat la dezbateri pentru ca sotului parat sa ii fie reprezentate interesele in mod legal.
În cadrul cabinetului de avocatură SAUCĂ&PARTNERS, veți găsi un avocat bun care vă poate oferi cele mai bune soluții juridice pe această ramură a dreptului familiei.
Cauți cel mai bun avocat de dreptul familiei?
Echipa noastră de avocați specializati in dreptul familiei îți stă la dispoziție.
Sună un avocat bun de dreptul familiei.
Pentru asistență de specialitate în procedurile de dreptul familiei, cabinetul de avocatură Saucă&Partners vă este disponibil la nr. de telefon 0756 384 899 sau la adresa de mail info@sauca.ro