Concilierea in relațiile de muncă
Orice conflict individual de muncă intervenit între salariat și angajator va putea fi soluționat pe cale amiabilă , prin procedura concilierii, conform Legii 213/2020, prin care s-au adus modificări la Codul Muncii.
De ce este benefic acest lucru?
Deoarece părțile pot insera expres o clauză în contractul individual de muncă, fie în momentul încheierii lui fie pe parcurs .
Procedura este OPȚIONALĂ și reprezintă o alternativă la soluționarea in instanță, evitând astfel supraaglomerarea insțanțelor judecătorești .
Aceasta se realizează de catre un consultant extern specializat in legislația muncii, ales în mod liber de catre parti.
Consultantul extern, poate fi un avocat, un expert în legislația muncii sau, după caz, un mediator specializat în legislația muncii, care, prin rolul său activ, va stărui ca părțile să acționeze responsabil pentru stingerea conflictului, cu respectarea drepturilor salariaților recunoscute de lege sau stabilite prin contractele de muncă.
Onorariul consultantului extern va fi suportat de către părți conform înțelegerii acestora.
Vă veți putea adresa consultantului extern în vederea deschiderii procedurii de conciliere a conflictului individual de muncă. Acesta va transmite celeilalte părți o invitația scrisă, deschiderea procedurii de conciliere nu poate depăși 5 zile lucrătoare de la data comunicării invitației.
În cazul în care, ca urmare a dezbaterilor, se ajunge la o soluție, consultantul extern va redacta un acord care va conține înțelegerea părților și modalitatea de stingere a conflictului.
Procedura concilierii se închide prin întocmirea unui proces-verbal semnat de către părți și de către consultantul extern, în următoarele situații:
- a) prin încheierea unei înțelegeri între părți în urma soluționării conflictului;
- b) prin constatarea de către consultantul extern a eșuării concilierii;
- c) prin neprezentarea uneia dintre părți la data stabilită în invitația prevăzută la alin. (7).
În cadrul echipei SAUCA&PARTNERS, exista un avocat specializat de dreptul muncii care va poate îndruma in ceea ce privește demararea procedurii concilierii.