Instanța de tutela ( instanța specializata de dreptul familiei ) se pronunță cu privire la custodie comuna sau custodie exclusiva.
In temeiul art.397 din Codul Civil, regula este ca instanța dispune exercitarea autorității părintești asupra minorilor în comun de către ambii părinți, fiind in interesul superior al copiilor sa se decidă in acest fel.
Cu titlu excepțional, se poate dispune exercitarea autorității părintești în mod exclusiv.
Se poate dispune autoritate părintească exclusiva in favoarea unui dintre părți in urmatoarele situații:
- unul din părinți suferă de o boala grava
- unul din părinți consuma băutură alcoolică
- unul din părinți consuma stupefiante ,
- se afla intr-o situație privativa de libertate,
- copii noștri sunt abuzați de către unul dintre părinți ,
- exista rele tratamente aplicate copiilor
Instanța trebuie sa analizeze care este interesul superior al copiilor atunci când dispune stabilirea autorității părintești.
Potrivit art. 483 din Codul Civil , autoritatea părintească este ansamblul de drepturi și îndatoriri care privesc atât persoana, cât și bunurile copilului și aparțin în mod egal ambilor părinți. Părinții exercită autoritatea părintească numai în interesul superior al copiilor, cu respectul datorat persoanei acestora și îi asociază pe copii la toate deciziile care îi privesc, ținând cont de vârstă și de gradul de maturitate.
Orice drepturi și îndatoriri trebuie exercitate cu bună-credință, în așa măsură încât să primeze întotdeauna interesul superior al copiilor.
Conform art.488 din Codul Civil , părinții au îndatorirea de a crește copiii în condiții care să asigure dezvoltarea sa fizică, mentală, spirituală, morală și socială în mod armonios.
În concordanță cu prevederile Convenției ONU cu privire la drepturile copiilor și in conformitate cu prevederile din Codul Civil, se apreciază că interesul copiilor este realizat cel mai bine prin exercitarea de către ambii părinți a drepturilor și îndatoririlor părintești, în comun și în mod egal.
Trebuie avut în vedere faptul că atunci când există copii minori se vor lua în considerare criteriile enumerate la art.2 alin (6) din Legea nr. 272/2004.
Pe lângă aceste criterii, vor mai fi valorificate prevederile art.35-38 din aceeași lege.
Astfel, în vederea stabilirii modului în care autoritatea părintească se exercită, TREBUIE să se ține seama de nevoile copilului de dezvoltare fizică, psihologică, de educație si sănătate, de securitate și de apartenență la o familie. În aprecierea interesului superior al copilului în legătură cu acest aspect trebuie pornit de la prevederile art.35 alin (1) din legea menționată anterior, care afirmă faptul că orice copil are dreptul de a crește alături de părinții lui, regula fiind deci exercițiul în comun al autorității părintești. ( aceeași regulă este enunțată și la art. 398 din Codul civil ).
La art. 36 se arată de asemenea și faptul că ambii părinți sunt responsabili pentru creșterea copiilor lor, că exercitarea drepturilor și îndeplinirea obligațiilor acestora trebuie să se facă în interesul superior al copilului și că deciziile importante cu privire la copil se iau de comun acord, indiferent dacă părinții locuiesc împreună sau nu.
De asemenea, la art. 401 din Codul civil se mai precizează și faptul că părintele separat de copilul său are dreptul de a păstra legăturile personale cu acesta.
Instanța de tutela stabilește autoritatea părintească in functie de sustinerile părților, in functie de probele administrate in dosar, in functie de declarațiile martorilor audiați in cauza, in functie de concluziile anchetei sociale efectuate.
Echipa noastră de avocați oferă consultanta juridica privind alegerea celor mai bune soluții atunci când vine vorba de copii.
Sunați pentru o programare ,consultația juridica fiind oferita in condiții de deplina confidențialitate.