În zilele noastre, tot mai multe cupluri ajung la neînțelegeri, finalizând printr-o despărțire in fapt sau chiar printr-un divorț, iar cei care au cel mai mult de suferit datorită acestui fapt sunt copiii.
Regula este că autoritatea părintească se exercita în comun de către ambii părinți, iar aceștia veghează și contribuie în mod egal la creșterea și educarea copilului lor.
Autoriatea părintească exclusivă reprezintă o excepție de la regula potrivit căreia, autoritatea părintească se exercită în comun. Când ia o astfel de decizie, instanța analizează probele existente la dosar, analizează concluziile anchetei sociale si dispune ascultarea minorului.
Atunci când vorbim despre autoritatea părintească trebuie să avem în vedere interesul superior al copilului, raportat la nevoile și buna funcționare a vieții acestuia, indiferent dacă este exercitată în comun de ambii părinți sau separat.
Când părinții nu se pot pune de acord cu privire la cine să rămană copilul, se cere ajutorul instanței de judecată.
În cazul unui proces de divorț în curs de desfășurare se poate cere, instantei de judecata, de urgență o ordonanță președințială prin care sa se stabilească , cu prioritate , inainte de divort:
- modalitatea de încredințare a copilului,
- cine exercita autoritatea părinteasca pana la data pronunțării sentinței de divorț,
- care e programul de vizita,
- unde va locui copilul minor
Când discutăm despre locuinta familiei ne referim doar la părintele cu care va domicilia copilul minor , parinte care se va ocupa de necesitățile zilnice și obișnuite ale acestuia. Acest lucru nu trebuie privit însă, ca un mod de discriminare față de celălalt părinte, care are dreptul să păstreze o legătură normală cu acesta, are dreptul sa il viziteze pe copil, are dreptul sa fie informat cu privire la activitatea scolara sau prescolara.
In legislatia in vigoare se stabilesc modalităţile în care se pot realiza relaţiile personale, dintre parintele cu care minorul NU LOCUIESTE in mod statornic si minor:
- întâlniri ale copilului cu părintele ori cu o altă persoană care are, potrivit prezentei legi, dreptul la relaţii personale cu copilul;
- vizitarea copilului la domiciliul acestuia;
- găzduirea copilului, pe perioadă determinată, de către părintele sau de către altă persoană la care copilul nu locuieşte în mod obişnuit, cu sau fără supravegherea modului în care relaţiile personale sunt întreţinute, în funcţie de interesul superior al copilului ;
- corespondenţă ori altă formă de comunicare cu copilul;
- transmiterea de informaţii copilului cu privire la părintele ori la alte persoane care au, potrivit prezentei legi, dreptul de a menţine relaţii personale cu copilul;
- transmiterea de către persoana la care locuieşte copilul a unor informaţii referitoare la copil, inclusiv fotografii recente, evaluări medicale sau şcolare, către părintele sau către alte persoane care au dreptul de a menţine relaţii personale cu copilul;
- întâlniri ale copilului cu părintele ori cu o altă persoană faţă de care copilul a dezvoltat legături de ataşament într-un loc neutru în raport cu copilul, cu sau fără supravegherea modului în care relaţiile personale sunt întreţinute, în funcţie de interesul superior al copilului.
În situația în care ajungeți în pragul divorțului, iar la mijloc se află un copil minor, aveți nevoie de sfatul unui specialist în domeniu. Nu ezitați să cereți ajutorul unui avocat specializat în dreptul familiei din cadrul SAUCA&PARTNERS- Cabinet de avocatura, care vă poate sfătui și îndruma în rezolvarea acestei probleme, în special în ceea ce privește interesul superior al copilului, care este mai presus de orice.