Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), va reduce, de la 1 februarie 2022, de la 6 la 4 luni termenul în care poate fi sesizată după epuizarea căilor de atac naţionale, anunță instanţa europeană de la Strasbourg.
Decizia îi priveşte potenţial pe cei 830 de milioane de locuitori din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei şi semnatare ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, la a cărei respectare CEDO este responsabilă să vegheze.
Care sunt plângerile (cererile) pentru care se aplică termenul de 4 luni?
Din art. 8 par. 3 din Protocolul nr. 15, rezultă că termenul de 4 luni nu se va aplica plângerilor (cererilor) adresate Curții Europene în cauzele în care decizia internă definitivă a fost pronunțată de instanța națională la o dată anterioară celei de la care se aplică termenul de 4 luni.
Cu alte cuvinte, dacă, în cauza în care se face plângere (cerere) la Curtea Europeană, decizia internă definitivă a fost pronunțată de instanța națională până la data de 1 februarie 2022, termenul de sesizare a Curții Europene rămâne de 6 luni.
Pentru plângerile (cererile) adresate de reclamanți Curții Europene în cauze în care decizia internă definitivă este pronunțată începând cu data de 1 februarie 2022, termenul de sesizare a Curții Europene va fi de 4 luni, și nu de 6 luni.
Doriți să fiți asistați în fața CEDO de un avocat specializat în drepturile omului? Avocații de la SAUCĂ & PARTNERS pot redacta cererea de sesizare a CEDO și vă pot asista și reprezenta în fața instanței europene.