Se întâlnește frecvent în practică situația în care doi oameni doresc să se asocieze în vederea demarării unei afaceri împreună, dar situația lor economică este vădit disproporțională.
În cadrul afacerii unul poate contribui la formarea capitalului social cu bani, iar celălalt cu know how-ul sau cu munca prestată. De regulă, cel care aportează numerar, deține un procent mai mare de 50 din capitalul social, astfel apare un dezechilibru de la începutul înființării societății.
Care ar trebui să fie primul pas în demararea afacerii?
La semnarea actelor constitutive ale viitoarei firme, partenerii ar trebui să încheie un pact societar („shareholders agreement“) prin care să stabilească de la început drepturile și obligațiile pe care le au atât în cadrul societății, cât și unii față de ceilalți, precum și diverse mecanisme de rezolvare a unor situații excepționale ce se pot ivi pe parcursul existenței afacerii.
Este important să existe un astfel de pact, fiindcă ambii parteneri vor tinde, în mod inevitabil, la crearea unor abuzuri. Partenerul majoritar va dori să controleze afacerea fără a da socoteală partenerului minoritar; iar acesta din urmă va dori să cunoască permanent situația firmei în care a investit și de a dispune în mod liber de participațiile sale.
Ce este un pact societar?
Pactele (convenţiile) dintre asociaţi reprezintă o manifestare a libertăţii contractuale în materia societăţilor comerciale.
În vederea protejării atât a interesului social cât şi a intereselor lor particulare, individuale, asociaţii din cadrul firmei încheie, în mod obişnuit, convenţii cu privire la anumite drepturi societare asupra cărora pot să dispună.
Astfel, pactele societare sau “Opțiunile” au fost introduse și în practica de afaceri de pe piața locală, fiind larg uzitate în tranzacții complexe, negociate între parteneri cu un anumit grad de sofisticare.
Pactele societare sunt rezultatul compromisului de business, însă nu pot interveni în orice condiții, oricât de favorabile ar fi intereselor comeciale urmărite de părți, ci trebuie coordonate cu legislația aplicabilă și limitele impuse de aceasta. Nu există cerințe specifice de formă pentru validitatea unui pact societar. Fie că sunt stabilite prin documentele statutare, fie ca au baze extra-statutare, forma scrisă a pactului societar este suficientă pentru validitatea acestuia, bucurându-se de toate drepturile unei convenții legal încheiate.
Ce reprezintă clauza de call option?
Această clauză inserată în actul constitutiv oferă posibilitatea unui asociat de a cumpăra a acțiunile celorlalți asociați.
Opțiunea de call-option oferă posibilitatea, și nu obligația, acționarilor minoritari sau majoritari să cumpere acțiunile deținute de ceilalți parteneri la un anumit preț specificat și la o dată prestabilită. Prin exercitarea acestor drepturi se preîntâmpină producerea unui prejudiciu în cazul în care valoarea acțiunilor crește sau scade.
Dorești să înființezi o societate și nu cunoști care ar fi cele mai bune clauze pe care ar trebui să le aibă viitorul act constitutiv? Dorești să faci un exit din actuala afacere și nu știi cum se procedează?
Avocații specializați în drept comercial de la SAUCĂ & PARTNERS vă stau la dispoziție pentru a rezolva cu succes orice problemă juridică.