Cum puteți beneficia de indemnizația pentru creștere copil ?
Indemnizația de creștere copil reprezintă un ajutor social oferit de statul român acordat în principal părinților până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani, respectiv trei ani în cazul copilului cu handicap.
Astfel, în situația în care aveți un copil este important să știți faptul că aveți dreptul conform legislației românești la:
- concediu de maternitate (prenatal și postnatal sau de lăuzie), în cuantum total de 126 de zile înainte, cât și după naștere, cu condiția obligatorie ca în concediul postnatal să ai un minim de 42 de zile. Acest concediu este acordat exclusiv mamei (angajatei însărcinate);
- concediu de creștere copil, care include și indemnizația de creștere copil, concediu ce poate fi solicitat de oricare dintre părinți, după cele 42 de zile de la momentul nașterii copilului, pe care conform legislației române, mama este obligată să le efectueze, fiind în stare de lăuzie. Acest concediu se acordă până la împlinirea vârstei de 2 ani de către copil (până la un an și 10 luni ai copilului se acordă părintelui care a solicitat cererea, ultimele două luni fiind dedicate celuilalt părinte).
Ce condiții trebuie să îndepliniți pentru a obține această indemnzație?
- Indeminzația de creștre copil trebuie să reprezinte singura sursă de venit în perioada în care părintele decide să rămână acasă pentru a avea grijă de copil.
- Această indemnizație primește retroactiv începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dar nu mai devreme de ziua a 43-a de la data nașterii copilului, este considerată vechime în muncă, este asimilată stagiului de cotizare la pensii și de asemenea persoana care primește respectiva indemnizație rămâne în continuare asigurată la sănătate.
Atenție!
În anul 2022 legea s-a modificat astfel că în cazul în care ambii părinți îndeplinesc condițiile pentru a solicita concediul de creștere a copilului, cel puțin 2 luni din perioada totală a acestui concediu trebuie alocată părintelui care nu a solicitat acest drept.
Spre exemplu:dacă mama copilului a solicitat concediul și indemnizația, tatăl trebuie să solicite două luni de concediu și invers. Dacă celălalt părinte nu solicită concediul de creștere copil pentru minimum 2 luni, indemnizația aferentă va fi acordată părintelui care a stat în acest concediu doar până la vârsta de 1 an și 10 luni a copilului sau 2 ani și 10 luni, în cazul copilului cu handicap.
Conform OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, oricare dintre părinții firești ai copilului poate beneficia de această indemnizație, dacă sunt îndeplinite cumulativ mai multe condiții.
În al doilea rând, în ceea ce privește documentele necesare pentru obținerea acestei indemnizații vă aducem în vedere faptul că aceasta se acordă pe baza unei cereri, care trebuie să fie însoțită în mod obligatoriu de mai multe documente.
Ce se întâmplă cu procedura pentru obținerea acestei indemnizații în situația în care persoana îndreptărțită are/ a avut contracte de muncă în țări diferite ( România și alt stat UE/non UE) și doreștește acum să beneficieze de respectivul drept?
Poate persoana respectivă să beneficieze de concediu de maternitate într-o țară și indemnizația în altă țară?
În vederea acordării indemnizației, persoanele care au realizat activităţi profesionale în statele membre ale Uniunii Europene, respectiv Spania în cazul nostru beneficiază de totalizarea perioadelor de activitate realizate în aceste state în condiţiile prevăzute de Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 și ale Regulamentului (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 septembrie 2009.
Fiind o chestiune mai complexă, avocații specializați în dreptul muncii din cadrul echipei noastre vă pot ajuta cu o analiza particulară în funcție de situația dumneavoastra și consultanță jurdică pentru a stabili dacă beneficiați sau nu de indemnizație, dacă pot fi recunoscute perioadele în care ați lucrat în țară, dacă puteți să benefiați de drepturi dinsticte în țări distincte, etc.
Atenție!
Pentru a nu pierde dreptul la indemnizație, persoana îndreptățită nu trebuie să fie plecată din țară mai mult de 6 luni pe an, pentru că se consideră că reședința nu e de fapt în România și nu există legături suficiente cu acest stat.
Ce presupune procedura de depunere a dosarului în vederea primirii indemnizații de creștere copil și care este durata acestei proceduri?
În ceea ce privește procedura și durata acestei proceduri trebuie să aveți în vedere că cererea , însoțită de respectivele documente se depune la Primăria orașului pe rază căreia solicitantul își are domiciliul sau reședința.
Până la data de 5 a fiecărei luni, primăriile au obligaţia de a transmite pe bază de borderou cererile înregistrate în luna anterioară, însoţite de documentele justificative, la agenţiile pentru prestaţii sociale judeţene, cereri care se soluționează în termen de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării la agenţia teritorială, prin decizie de admitere sau, după caz, de respingere, emisă de directorul executiv.
Decizia finală prevăzută se comunică solicitantului în termen de 5 zile lucrătoare de la data emiterii, direct sau prin poştă, inclusiv poşta electronică sau orice alt mijloc de comunicare, astfel că de la data comunicării ați beneficia de respectiva indemnizație de creștere copil.
Concluzii:
- Te putem ajuta cu consultanță juridică de specialitate cu privire situația ta particulară pentru a vedea dacă îndeplinești sau condițiile prevăzute de lege pentru a obține indemnizația de creștere copil;
- De asemenea, ne ocupăm pentru tine cu profesionalism de tot ce presupune obținerea și pregătirea documentelor necesare pentru a obține indemnizația de creștere copil, depunerea dosarului complet la Primărie, precum și legătura cu instituțiile pe întreaga durata a procedurii;
- Ne luăm angajamentul finalizării proiectului solicitat de client într-un termen optim în raport cu rezultatul dorit, pentru a beneficia cât mai repede de dreptul tău prevăzut de lege ;
- Ne poți contacta la la nr. de telefon: 0756.348.899 sau la adresa de e-mail: info@sauca.ro.
Articol redactat de av. colaborator Popa Ioana-Laura.