Desfacerea căsătoriei se face atunci când relația de căsătorie dintre cei doi soți nu mai funcționează și cel mai bine este să pună capăt acesteia.
Legiuitorul a permis în raport cu dispozițiile prevederilor art. 373 din Codul Civil să urmeze procedura divorțului:
- Divorțul prin acordul soților, la cererea ambilor soți sau la cererea unuia dintre aceștia
Divorțul prin acord poate fi pronunțat de către instanța de judecată sau poate fi constatat pe cale administrativă, de ofițerul de stare civila sau de către notarul public. Procedura divorțului pe cale administrativă se poate face la locul unde a fost inițiată căsătoria sau la ultima lor locuință comună.
În cazul divorțului notarial, părțile trebuie să se prezinte personal atât la data la care depun cererea cât și peste termenul acordat de 30 zile.
În cazul în care se face un divorț de comun acord pe cale amiabilă, există mai multe avantaje și anume:
- Cel care are reședința în străinătate poate să fie reprezentat în proces de către avocat care a avea calitatea de mandatar, întrucât pe lângă împuternicirea avocațială este nevoie și de întocmirea unei procuri notariale.
- Avocatul îi poate reprezenta pe ambii soți cu procura notarială, având posibilitatea de a face acest lucru. Astfel, soții economisesc timp dar și costuri pentru a evita deplasarea în țară pentru demararea unui proces de divorț.
- În fața instanței de judecată, divorțul se poate pronunța chiar dacă există copii minori, însă în fața ofițerului de stare civilă nu se poate face.
- Divortul din culpă
Divortul din culpă poate fi pronunțat doar de către instanta de judecata. Astfel, instanta de judecată poate pronunta un divort din culpa exclusiva a unuia dintre soti, fie din culpa comuna a sotilor chiar daca doar unul dintre acestia a făcut cerere de divorț.
- Din motive de separatie in fapt, divortul poate fi pronuntat la cererea unuia dinre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel puțin 2 ani
In aceasta situatie, instanta de judecata va pronunta divortul din culpa sotului reclamant, cu exceptia situatiei in care paratul declara ca este de acord cu divortul, situatie in care divortul se pronunta fara a se face mentiune despre culpa sotilor.
- Divortul din motive de sanatate, poate fi pronuntat la cererea sotului care face dovada imposibilitatii continuarii casatoriei
In aceasta situatie, instanta de judecata va pronunta divortul fara a face mentiune despre culpa sotilor in desfacerea casatoriei.
Dacă doriți mai multe informații cu privire la procedura de divorț, un avocat specializat din cadrul echipei Saucă&Partners vă poate ajuta cu cele mai bune sfaturi și vă paote oferi asistență și reprezentare în inițierea unui demers juridic pe rolul instanțelor judecătorești.