Cum poți invoca prescripția dreptului de a cere executarea silită și anula întreaga executare pornită împotriva ta?
Executarea silită reprezintă o etapă legală prin care creditorii încearcă să își recupereze creanțele de la debitori. Totuși, există situații în care debitorii pot contesta această procedură, invocând diverse motive legale.
Una dintre cele mai frecvente apărări este prescripția dreptului de a cere executarea silită.
Dacă te afli într-o asemenea situație, spre exemplu:
Ai încheiat un contract de credit cu o instituție bancară sau un IFN, iar acum ești executat silit, dar a trecut un termen foarte mare de când ai încheiat respectivul contract de credit este foarte posibil să te poți prevala de prevederile legale privind prescripția dreptului de a obține executarea silită.
Recent, echipa noastră a reusit să anuleze întreaga executare pornită împotriva unui client de al nostru.
În speța noastră, instanța a stabilit următoarele:
“ În schimb, creditoarea nu a făcut dovada vreunui caz de întrerupere sau suspendare a termenului de prescripție a dreptului de a se cere executarea silită, motiv pentru care instanța reține că termenul de prescripție al dreptului de a cere executarea silită s-a împlinit anterior formulării cererii de executare silită, fapt ce atrage nulitatea executării silite conform art. 706 alin. 2 C.proc.civ., potrivit căruia prin împlinirea termenului de prescripţie se stinge dreptul de a obține executarea silită și orice titlu executoriu îşi pierde puterea executorie.
Având în vedere dispoziţiile art. 632 alin. (1) C.proc.civ. conform cărora executarea silită se poate efectua numai în temeiul unui titlu executoriu şi împrejurarea că la momentul declanşării procedurii executării silite titlu executoriu constând în contractul de credit bancar nu mai avea putere executorie ca urmare a intervenirii prescripţiei dreptului de a cerere executarea silită, instanţa apreciază că este întemeiată contestaţia la executare. Pentru aceste considerente, instanţa urmează a admite contestaţia la executare formulată de contestatorul ( …. ).”
Concluzii:
- Te putem ajuta cu consultanță juridică în funcție de situația exactă cu care te confrunți dacă ești executat silit și îndeplinești condițiile necesare pentru a formula sau nu contestația la executare silită;
- De asemenea, ne ocupăm pentru tine cu profesionalism de tot ce presupune redactarea și trimiterea contestației la executare silită, asistența și reprezentarea legală în fața instanțelor de judecată dacă sau redactarea și trimiterea angajamentului de plată;
- Ne poți contacta la la nr. de telefon: 0756.348.899 sau la adresa de e-mail: info@sauca.ro;