Cum desființăm posturile în cadrul unei societăți?
Am văzut in instanta decizii de concediere bazate pe art.65 din Codul Muncii descarcate de pe google sau pregatite de catre departamentul de contabilitate.
In astfel de situații , angajatorii considera ca decizia de concediere se poate completa ulterior in instanta , daca salariatul face contestatie.
Insa, se omite faptul ca o decizie de concediere nu se poate completa ulterior.
Un avocat de dreptul muncii din echipa noastra este mereu alaturi de clienti pentru a evita sa faceti greseli.
Mai jos , echipa noastră de avocati, va prezinta lista documentelor care trebuie să stea la baza concedierii fundamentate pe art. 65 din Codul muncii, după cum urmează:
- Nota de fundamentare
Prin nota de fundamentare se declanșează practic procedura concedierii și trebuie să înglobeze, cât mai detaliat posibil, toate motivele obiective/economice care au stat la baza deciziei de desființare a postului și implicit a concedierii salariatului ca urmare a desființării.
Schematic, din practica instanțelor de judecata , concluzionam ca nota de fundamentare trebuie să cuprindă:
- Problemele economice întâmpinate de către angajator (scăderea profitabilității unei secții spre exemplu, bazată pe scăderea cererii unui anumit produs, etc)
- Trebuie să se facă trimitere la documente contabile, obiective, solutii manageriale, reducerea activității, eficientizarea cheltuielilor prin deciziilor, din care să rezulte problemele detaliate și prezentate
- Trebuie eventual prezentate și alte soluții alternative de eficientizare economică a societății, dar care nu conduc la rezultatul optim din punct de vedere financiar
- Propunerile efectuate de către administratorii societății, cum ar fi: desființarea postului X, modificarea organigramei, reorganizarea activității, revizuirea statutului de funcție
2. Hotărâre AGA semnata de asociatii angajatorului
Hotărârea AGA se succede notei de fundamentare și vine ca o aprobare a acesteia din urmă. Acest document este verificat in mod obligatoriu de catre instanța de judecata reprezentând ”vointa sociala „
În componența acestei hotărâri AGA (ca urmare a propunerilor expuse motivat în nota de fundamentare), se vor dispune următoarele:
- Desființarea postului
- Refacerea organigramei
- Împuternicirea administratorului/administratorilor pentru efectuarea tuturor demersurilor necesare parcurgerii procedurii de concediere economică
3. Notificare preaviz
Notificarea trebuie să emane de la societate și va cuprinde în mod firesc, termenul de preaviz de 20 de zile lucrătoare, ce va curge de la data la care va recepționa notificarea.
Atentie : este posibil ca angajatorul sa aiba in contractul sau de munca un alt termen de preaviz.
Acordarea greșita a termenului de preaviz atrage nulitatea deciziei de concediere.
Recomandăm, prin raportare la practica pe care o am până în acest moment, comunicarea notificării personal salariatului, sub semnătură privată.
Dacă refuză primirea sub semnătură, rămâne varianta comunicării prin poștă cu confirmare de primire la adresa declarata angajatorului.
După momentul recepționării notificării de către salariat, se va putea calcula și data la care contractul individual de muncă va înceta.
Notificarea în sine nu are o anumită structură impusă de lege, dar în practica instanțelor de judecata si doctrina consideram ca trebuie sa fie incluse:
- Motivele care stau în spatele desființării postului (schematic spre deosebire de nota de fundamentare)
- Drepturile de care beneficiază salariatul (salariul care i se va plăti pe toată perioada preavizului, zilele de concediu i se vom compensa prin plată, măsuri active în combaterea șomajului, etc)
4. Decizie de concediere
Conform art. 76 din Codul Muncii, decizia de concediere trebuie să conțină:
”Decizia de concediere se comunică salariatului în scris şi trebuie să conțină în mod obligatoriu:
a)motivele care determină concedierea;
b)durata preavizului;
c)criteriile de stabilire a ordinii de priorități, conform art. 69 alin. (2) lit. d), numai în cazul concedierilor colective;
d)lista tuturor locurilor de muncă disponibile în unitate şi termenul în care salariaţii urmează să opteze pentru a ocupa un loc de muncă vacant, în condiţiile art. 64.”
Astfel, decizia de concediere trebuie să conțină motivele care au determinat concediere, motive care se vor prelua din nota de fundamentare. (din acest motiv am precizat la început faptul că este extrem de importantă și dificilă în același timp, conceperea acestui act). Un avocat de dreptul muncii te poate asista sa redactezi decizia de concediere.
Motivarea trebuie să fie una efectivă (suficient de clară, detaliată) pentru a nu risca ca o instanță să echivaleze motivarea formală a deciziei cu o nemotivare, dar atât vreme cât nota de fundamentare este realizată corespunzător, nu ar trebui să fie o problemă motivarea deciziei de concediere.
Atenție : Decizia de concediere trebuie sa fie completa, in sensul ca nu se poate face trimitere in Decizia de concediere la Nota de Fundamentare , HOTARARE AGA, fiind un document care are individualitate separata.
Durata preavizului trebuie și ea menționată.
În privința literei d) de mai sus, nici ea nu se aplică in cazul concedierilor economice individuale, deoarece există un RIL pronunțat de ICCJ prin care se consemnează că nu este necesară aplicarea acestei rigori legale în situația concedierii bazată pe art. 65 din Codul Muncii (RIL nr. 6 din 9 mai 2011).
Trebuie inserat și termenul în care se va putea ataca decizia (45 de zile, conform art. 268 din Codul Muncii, precum și instanța competentă să judece cauza)
Atenție : recomandam ca in Decizia de concediere sa se treacă valoarea compensațiilor stipulate in Regulamentul intern sau Contractul colectiv de munca, valoarea zilelor de concediu de odihna ce trebuie compensate in bani
Comunicarea deciziei, o recomandăm a fi efectuată personal, sub semnătură precum în cazul notificării.
În cazul în care nu va dori primirea documentului, se va putea efectua cu poșta la adresa declarata de salariat sau prin executorul judecătoresc.
Procedura de concediere bazată pe art. 65 din Codul Muncii presupune respectarea următoarelor reguli:
- Desființarea postului din organigramă trebuie să fie efectivă
Cu alte cuvinte, nu recomandăm sub nicio formă crearea unui nou post în organigrama societății, sub o altă denumire, dar cu aceleași atribuții precum prevedea fișa postului desființat.
Această circumstanță înlătură caracterul efectiv al desființării locului de muncă și înlătură caracterul real și serios al procedurii concedierii, reprezentând un motiv de nulitate al deciziei de concediere.
- Recomandăm sistarea angajărilor în cadrul angajatorului pentru o perioadă 45 zile ( se aplica in practica termenul de la concedierea colectiva ).
- Recomandam clientilor sa astepte termenul de 45 zile de contestatie si dupa ce expira se pot face angajari.
Vrei sa ceri daune morale pentru o concediere abuziva, suna un avocat bun din Timisoara
Dacă ai nevoie de un avocat Dreptul Muncii, în Timișoara sau in alta parte nu ezita să faci o programare la numărul de telefon 0756348899 sau online, prin completarea formularului de contact de pe site, sau prin email : info@sauca.ro
Un avocat specializat de dreptul muncii iti va acorda consultanță și asistența juridică de dreptul muncii, online sau fizic.
Un Avocat bun din Timișoara, cu peste 18 ani de experiență, specializat în dreptul muncii, cu experienta in procesele de dreptul muncii te poate ajuta sa castigi un proces sau sa redactezi documentele necesare cu respectarea legii.