În situația în care ați primit un act de executare de la executorul judecătoresc trebuie să știți faptul că legea reglementeaza faptul ca impotriva executării silite, a încheierilor date de executorul judecătoresc, precum şi împotriva oricărui act de executare se poate face contestaţie de către cei interesaţi sau vătămaţi prin executare.
Contestaţia privitoare la executarea silită propriu-zisă se poate face în termen de 15 zile de la data cand:
- Contestatorul a luat cunoştinţă de actul de executare pe care-l contestă;
- Cel interesat a primit comunicarea ori, după caz, înştiinţarea privind înfiinţarea popririi. Dacă poprirea este înfiinţată asupra unor venituri periodice, termenul de contestaţie pentru debitor începe cel mai târziu la data efectuării primei reţineri din aceste venituri de către terţul poprit;
- Debitorul care contestă executarea însăşi a primit încheierea de încuviinţare a executării sau somaţia ori de la data când a luat cunoştinţă de primul act de executare, în cazurile în care nu a primit încheierea de încuviinţare a executării şi nici somaţia sau executarea se face fără somaţie.
Recomandarea noastră este ca atunci când avem motive temeinice ( spre exemplu împlinirea termenului de prescripție de a cere executarea silită), să uzați de această insituție reglamentată de lege, fiind singura variantă prin care putem obține anularea întregii executări și restabilirea situației anterior, bineînțeles cu recuperea tuturor cheltuielilor de judecată.
In situația în care ne aflăm în imposibilitatea de a contesta actul de executare primit din prisma faptului că termenul de 15 zile a fost depășit putem recurge la una din următoarele variante:
- Putem solicita o repunere în termen, cu mențiunea ca trebuie să existe motive temeinice și bine justificate pentru care nu ne-am exercitat dreptul de a le contesta în termen de 15 zile ( Important de menționat aici este faptul că obligația de a anunța schimbarea domiciliului sau sediului debitorului dupa inceperea executarii silite va aparține debitorului );
- Putem redacta un angajament de plată. În acest sens, ne puteți comunica o schemă de plată, pe care sa o putem propune, mai exact care este suma de bani de care dispuneți și pe care o puteți plăti lunar până la stingerea datoriei în mod integral. Prin acest anagajament vom silicita de asemenea și suspendarea executării silite, a tuturor dobânzilor și penalităților.
În cadrul cabinetului de avocatură SAUCĂ&PARTNERS, veți găsi un avocat bun care vă poate ajuta cu redactarea contestației la executare silită și reprezentarea la termenele de judecată dacă este cazul ori cu redactarea unui angajament de plată corespunzător pentru a avea șanse mari de acceptare a acestuia din partea creditorului.
Contact us:
0756.348.899, info@sauca.ro