Foarte mulți clienti apeleaza la serviciile cabinetului nostru de avocatura și ne pun aceasta intrebare.
După momentul desfacerii căsătoriei, urmează partajul. Ce trebuie menționat este faptul că un process de partaj dureaza foarte mult dacă părțile nu se înțeleg. Mai apoi, se pune problema cine va folosi locuința familiei între momentul divorțului și cel de finalizare al partajului?
Cu privire la desfacerea căsătoriei, art. 324 alin. (1) C. civ. prevede criteriile de atribuire a contractului de locaţiune, precum şi de atribuire a folosinţei bunului proprietatea unuia dintre soţi, până la partaj.
Astfel, potrivit art. 324 alin . (1) C. civ: ”La desfacerea casatoriei, daca nu este posibila folosirea locuintei de catre ambii soti si acestia nu se inteleg, beneficiul contractului de inchiriere poate fi atribuit unuia dintre soti, tinand seama, in ordine, de interesul superior al copiilor minori, de culpa in desfacerea casatoriei si de posibilitatile locative proprii ale fostilor soti.”
Prin urmare, avem 3 criterii pentru a determina cine va avea dreptul de a ramane in locuinta dupa desfacerea casatoriei partilor si pana la momentul finalizarii procesului de partaj:
- Interesul superior al copiilor minori;
- Culpa în desfacerea căsătoriei;
- Posibilitățile locative ale foștilor soți.
Conform criteriilor menționate mai sus, în cazul în care există copii minori, soțul la care va fi stabilit domiciliul copiilor are șanse foarte mari să-i fie atribuit beneficiul locuinței conjugale.
Ce se întamplă in cazul în care nu există copii minori? Cine va ramane in locuință?
În acest caz, atribuirea se va face în principal după cel de al doilea criteriu și anume culpa în defacerea căsătoriei.
Un avocat specializat care se ocupă de ramura dreptului familiei din cadrul echipei Saucă&Partners vă poate oferi consultanță juridică pentru a vă apara interesele.