Corelație între dreptul de creanță și procedura insolvenței
Conform Legii cu nr. 85/2014, creditorii, adică titularii unui drept de creanță sunt o categorie aparte în cadrul procedurii insolvenței care pot solicita deschiderea acestei proceduri, dacă îndeplinesc o serie de condiții.
Conform art. 5 pct. 20 din Legea cu nr. 85/2014: „creditor îndreptăţit să solicite deschiderea procedurii insolvenţei este creditorul a cărui creanţă asupra patrimoniului debitorului este certă, lichidă şi exigibilă de mai mult de 60 de zile. Prin creanţă certă, în sensul prezentei legi, se înţelege acea creanţă a cărei existenţă rezultă din însuşi actul de creanţă sau şi din alte acte, chiar neautentice, emanate de la debitor sau recunoscute de dânsul […]”
De asemenea, art. 5 pct. 19 din Legea cu nr. 85/2014 prevede că: „tabelul preliminar de creanţe cuprinde toate creanţele scadente sau nescadente, sub condiţie sau în litigiu, născute înainte de data deschiderii procedurii, acceptate de către administratorul judiciar în urma verificării acestora […]”
Coroborând cele două prevederi legale, se trage concluzia că și o creanță incertă poate fi înscrisă la masa credală.
- Situații în care creanțele sunt considerate certe:
- În cazul în care creanțele au fost constatate prin intermediul unei hotărâri judecătorești sau a unei hotărâri arbitrale definitive( în literatura de specialitate, aceste creanțe mai sunt numite și „creanțe certe absolut”)
- În cea de-a doua categorie intră creanțele care provin din: cambie, bilet la ordin, acte autentice care constată o datorie certă și lichidă, decizie de impunere, etc. ( în literatura de specialitate, aceste creanțe mai sunt numite și „creanțe relativ certe”)
- Creanțe incerte
Conform actului juridic din care iau naștere creanțele acestea pot fi afectate de modalități: termen sau condiție.
Conform definiției legale, obligația este afectată de condiție atunci când eficacitatea sau desființarea acesteia depind de un eveniment viitor și nesigur.
Iar obligația afectată de un termen este atunci când executarea sau stingerea acesteia depind de un eveniment viitor și sigur.
Menționăm că beneficiul câștigării sau riscul pierderii unui litigiu civil nu reprezintă echivalentul afectării creanței de o condiție.
Indiferent dacă vă situați pe poziția debitorului care dorește să deschidă procedura insolvenței sau pe poziția creditorului care intenționează să participe la masa credală pentru a-și valorifica o creanță, avocații specializați în dreptul insolvenței de la SAUCĂ & PARTNERS vin în ajutorul dumneavoastră cu cele mai bune soluții juridice.