Divorțul reprezintă un subiect foarte delicat, mai ales atunci când din căsătorie au rezultat și copii minori, iar părinții nu se pot decide asupra tuturor aspectelor ce țin de viața acestora în continuare.
Părțile pot alege ca sa fie desfăcuta căsătoria in fata notarului public.
Ce se întâmpla când exista copii minori?
In aceasta situație , notarul încheie o convenție privind minorii prin care se stabilește :
- Custodia cu privire la copii
- Locuința copiilor
- Pensia de întreținere
- Programul de vizitare al copiilor
Este important sa discutați înainte de a semna convenția de minori, aceasta convenție NU ESTE UN FORMULAR STANDARD.
Daca de exemplu, menționați in convenția privind minorii semnata la notar, ca ambii părinți contribuie in mod la cheltuielile cu creștere si educația copiilor, nu va ajuta in mod practic.
- Cum contribuie ?
- Ce înseamnă in mod egal?
De aici apar cele mai multe discuții.
Daca , de exemplu, menționați in convenția privind minorii semnata la notar, ca unul din părinți plătește pensia de întreținere in natura, acest lucru poate determina neînțelegeri , întrucât părintele poate contribui cu o jucărie pe luna, sau poate cumpăra mâncare pentru o zi, sau poate plăti o data pe an grădinița.
Luați legătura cu un specialist atunci când semnați la notar o astfel de convenție accesorie divorțului care sa va explice implicațiile convenției ce se va semna in viitor si efectele sau practice.
- Ce se întâmpla daca ați semnat o convenție privind minorii la notar , dar fostul soț nu își respecta obligația de întreținere?
- Ce se întâmpla daca menționați in convenția privind minorii semnata la notar ca părintele poate vizita copilul conform înțelegerii dintre parți , iar apoi celălalt părinte nu va permite vizitele?
Daca ați semnat o convenție la notar împreună cu divorțul, dar aceasta nu va avantajează sau nu este respectată, va trebui sa apelați la instanța de judecata sa intervină si sa modifice convenția dintre părți.
Însă , un proces înseamnă munca, timp si bătaie de cap, întrucât trebuie sa dovediți ce s-a modificat , ce nu se respecta din convenția deja semnata la notar.
Prin cererea de chemare în judecată este necesară si propunerea probatoriului care se dorește a fi administrat în cauză (înscrisuri, martori, prezumții, interogatorii) admiterea acestuia fiind in interesul superior al copilului, de cele mai mult ori.
Pe cale de concluzie, modificarea convenției privind minorii semnata la notar se poate modifica doar prin intermediul instanței de judecata, prin intermediul unui proces.
Pentru cât mai multe detalii și pentru ajutor consultați-vă cu un avocat de dreptul familiei din cadrul SAUCĂ &PARTNERS .