În ultima perioada, tranzacțiile privind criptomonedele au făcut obiectul mai multor controale fiscale, întrucât numărul persoanelor care efectuează tranzacții cu astfel de monede se află ăntr-o continuă creștere.
În momentul actual cea mai cunoscută criptomonedă este bitcoinul. La acest moment, conform sursei Google un bitcoin = 252.145 lei.
Tratamentul fiscal al veniturilor din criptomonede ridică probleme în ceea ce privește momentul de la care intervin obligațiile fiscale efectiv ale persoanelor care realizeză căștiguri din criptomonede.
Din punct de vedere teoretic, momentul intervenirii efective a obligațiilor fiscale este acela în care criptomonedele sunt transformate în lei sau în valută. Totuși momentul ar putea fi, de fapt, cel ulterior transformării, în cazul în care fondurile sunt transferate într-un cont bancar.
Important de menționat este faptul că dacă criptomonedele sunt păstrate sub formă de criptomonede, posesorul lor nu este supus nici unei obligații fiscale (teoretic, același raționament s-ar aplica și în situația în care transformarea se face doar în platforma în care s-au obținut câștigurile, deci nu există posibilitatea de a achiziționa bunuri sau servicii).
De regulă, operarea conversiei fără transferul din platformă în conturile bancare nu oferă un beneficiu real, tangibil, beneficiarului. Mecanismele derulate în spatele unei simple conversii din criptomonedă în monedă convențională pot fi complexe și nu sunt întotdeauna vizibile utilizatorilor pentru a putea determina cu certitudine momentul în care beneficiul părăsește tărâmul virtual pentru cel tangibil, reglementat.
De asemenea, trebuie luat în calcul și momentul la care criptomonedele sunt folosite pentru a cumpăra bunuri și servicii. Acest moment vine cu obligații fiscale, tocmai pentru că posesorul capătă efectiv beneficii de pe urma câștigurilor sale.
Referitor la obligațiile fiscale, acestea sunt următoarele :
- declararea personală a câștigurilor, prin intermediul declarației unice, până la data de 25 mai. pentru veniturile obținute în 2020 din tranzacțiile cu criptomonede și pentru cele estimate a fi realizate în 2021. Pentru contribuabilii cu rezidența fiscală în România, obligația de a declara veniturile din criptomonede prin declarația unică există indiferent dacă acestea sunt obținute din România sau din străinătate.
- pentru aceste câștiguri se datorează impozit pe venit (cotă: 10%)
- dacă se depășește un plafon de 12 salarii minime brute, se datorează și contribuția la sănătate (cotă: 10%)
Specialiștii au precizat și faptul că „sunt exceptate de la obligația de declarare, respectiv de plată a impozitului, câștigurile mai mici de 200 de lei/tranzacție, însă doar în situația în care totalul câștigurilor dintr-un an fiscal nu depășește nivelul de 600 de lei.”