Ce le incumbă angajatorilor odată cu ultimele modificări legislative?
- Angajatorii au obligația de a-i informa pe angajați cu privire la aderarea la un fond de pensii administrat privat.
Conform noului Ordin al Ministrului Muncii, această obligație se aplică doar persoanelor prevăzute la art. 30 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, adică:
„(1) Persoanele în vârsta de până la 35 de ani, care sunt asigurate potrivit prevederilor art. 5 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările și completările ulterioare, și care contribuie la sistemul public de pensii, trebuie să adere la un fond de pensii.
(2) Persoanele, altele decât cele prevăzute la alin. (1), în vârsta de până la 45 de ani, care sunt deja asigurate și contribuie la sistemul public de pensii, pot adera la un fond de pensii.(3) Persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfășoară activități în sectorul construcții și care se încadrează în condițiile prevăzute la art. 60 pct. 5 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, sunt exceptate de la prevederile alin. (1), în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028 inclusiv.”
Atragem atenția asupra consecințelor angajatului de până la 35 de ani care nu aderă la un fond privat de pensii:
- Conform art. 33 din Legea 411/2004 : „(1)Persoana care nu a aderat la un fond de pensii în termen de 4 luni de la data la care este obligată prin efectul legii este repartizată aleatoriu la un fond de pensii de către instituția de evidența”.
În momentul de față, angajatorii ar trebui să procedeze fie încheierea unui act adițional, după îndeplinirea obligației de informare, fie actualizarea contractului conform art. 17 alin. (5) din Codul muncii.
- De asemenea, noul Ordin mai prevede că:
Atribuțiile postului sunt prevăzute în fișa postului, anexă la contractul individual de muncă, cu excepția microîntreprinderilor cu până la 9 salariați, definite la art. 4 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, cu modificările și completările ulterioare, care vor completa o scurtă caracterizare/descriere a activității.
Avocații specializați în dreptul muncii de la SAUCĂ & PARTNERS vă stau la dispoziție pentru orice problemă ridicată de legislația muncii.