- Ce faci daca primesti o somatie fiscala +un titlu executoriu de la organul fiscal?
- Poti contesta ?
- Vei avea sanse de castig ?
De fiecare data le transmitem clientilor ca nu orice somatie contestata in instanta se castiga.
Pentru a se admite o contestatie la executare, este necesar sa se dovedeasca un motiv de nelegalitate a somatiei, a executarii silite.
Depunerea contestatiei la executare la instanta NU inseamna automat ca se suspenda executarea silita , NU inseamna ca se blocheaza executarea silita sau ca se opresc penalitatile sau majorarile de intarziere.
Pentru a interveni suspendarea executarii silite, trebuie platita o cautiune( o suma de bani depusa la CEC pe intreaga durata a litigiului) si trebuie dovedita paguba clientului, daca ar continua executarea silita.
Este important sa aveti in vedere ca trebuia contestata decizia de impunere si raportul de inspectie fiscala ce stau la baza emiterii somatiei de executare.
Aceste acte administrativ-fiscale reprezinta baza executarii silite si acestea trebuie anulate in instanta .
Executarea are de regula, la baza Decizia de impunere, iar daca aceasta nu este contestata in termen , sunt putine sanse sa se castige procesul prin intermediul contestatiei la executare.
Decizia de impunere si Raportul de inspectie fiscala se contesta in termen de 45 zile de la comunicarea lor catre contribuabil.
Contestatia fiscala se solutioneaza de o comisie de solutionare a contestatiei in termen de 6 luni, iar apoi se poate formula actiunea in instanta de contencios administrativ fiscal.
Nu recomandam clientilor sa conteste doar actele de executare ulterioare, ci recomandam sa se conteste intai actele administrativ- fiscale, apoi acestea de executare.
Suntem o echipa de avocati din Timisoara specializati in dreptul afacerilor inclusiv in partea de fiscalitate.
Ne puteti suna cu incredere sau ne puteti trimite un email.