În practica cabinetului nostru, întâlnim fel și fel de situații în raport cu clienții ce vin la consultanță cu probleme în privința neexecutării culpabile a obligațiilor contractuale de către partenerii cu care au semnat contractul.
De cele mai multe ori, ajungem să constatăm împreună cu clienții în cadrul consultanței faptul că din pricina lipsei de noțiuni de specialitate, lipsă pe care o are în mod firesc orice persoană în calitate de neprofesionist în domeniul juridic, se ajunge la îngreunarea remedierii situațiilor din cauza pasivității de care clientul a dat dovadă pe toată perioada neexecutării, fără ca măcar să fie conștient de acest lucru.
Din păcate pentru această categorie de clienți, în fața oricărei instanțe de judecată lipsa de noțiuni juridice a unei Părți semnatare a unui contract, nu reprezintă o circumstanță care să fie eligibilă de a justifica atitudinea pasivă de care a dat dovadă până în acel moment respective Parte care suferă prejudicii.
Clienții trebuie să conștientizeze faptul că înțelegerea deplină a tuturor clauzelor contractuale pe care și le asumă prin semnare, reprezintă în esență cea mai bună situație pe care o poate avea orice persoană în cadrul unui raport juridic de acest tip.
Pe de altă parte, Lipsa de înțelegere a obligațiilor contractuale duce implicit și la lipsa de conștientizare a consecințelor neexecutării acestor clauze, iar din acest punct lucrurile escaladează în sens negativ de cele mai multe ori.
Așadar, clienții aleg inconștient să neglijeze importanța consultanței pe care o poate da un avocat anterior momentului semnării unui contract, iar motivele sunt destul de evidente și țin în principal de caracterul ”facultativ” al acestei consultanțe.
Prin caracter ”facultativ” dorim să exprimăm faptul că din pricina contextului în care se află, încă lipsit de probleme, oamenii aleg să mizeze pe încrederea pe care o pot acorda partenerilor contractuali și aleg să creadă că totul va funcționa fără impedimente pe parcursul executării contractului.
Realitatea arată altfel în multe situații, aici referindu-ne la situațiile în care lucrurile nu funcționează fără impedimente așa cum au dorit să creadă semnatarii.
În acest moment intervine consultanța ”necesară”, fiind numită în acest fel din pricina faptului că oamenii se regăsesc într-o situație neplăcută, în care nu mai știu cum să procedeze pentru a remedia problemele.
În mod cert nu desconsiderăm importanța consultanței ”necesare”, însă consultanța ”facultativă” este cea pe care dorim să o promovăm întrucât marea majoritate a oamenilor nesocotesc beneficiile pe care o poate oferi o asemenea consultanță.
Contrar așteptărilor majorității oamenilor, de cele mai multe ori consultanța solicitată de la un avocat anterior momentului semnării contractului presupune chiar și costuri mult mai reduse pentru client, spre deosebire de consultanța solicitată după apariția problemelor care de multe ori poate deveni foarte costisitoare.
Costurile cresc exponențial, iar timpii de remediere sunt destul de îndelungați dacă oamenii nu acționează prompt atunci când se impune acest lucru în cadrul unui raport contractual.
Pentru consultanță de specialitate în materie contractuală, cabinetul de avocatură Saucă&Partners vă este disponibil la nr. de telefon 0756 384 899 sau la adresa de mail info@sauca.ro, program de lucru L-V de la 09:00 la 18:00.