Conform OUG nr.67/2022 s-a stabilit că :
- angajatorii majoreaza voluntar, oricând in perioada 1 iunie-31 decembrie 2022 inclusiv, nivelul salariului de baza lunar brut cu suma de 200 de lei, respectiv de la 2.550 de lei la 2.750 de lei, pentru salariatii care desfasoara activitate in baza contractelor individuale de munca, in executare la data de 1 iunie 2022, ce prevad un nivel al salariului de baza lunar brut la aceeasi data, fara a include sporuri si alte adaosuri, egal cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata stabilit prin HG nr. 1.071/2021 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata;
- b) nivelul salariului de baza lunar brut stabilit potrivit contractului individual de munca, fara a include sporuri si alte adaosuri, este de 2.750 de lei, in cazul persoanelor nou-angajate in perioada 1 iunie-31 decembrie 2022 inclusiv.
Ce relevanță are această modificare în ceea ce privește baza de calcul al diurnei?
Conform Legii nr.72/2022 indemnizațiile acordate în acest caz ( de delegare, detașare, detașare transnațională, mobilitate ), precum și orice alte sume de aceeași natură, altele decât cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport și cazare, primite de salariați potrivit legislației în materie, pe perioada desfășurării activității în altă localitate, în țară sau în străinătate, în interesul serviciului se impozitează pentru partea care depășește plafonul neimpozabil stabilit astfel:
- în țară, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizație, prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul autorităților și instituțiilor publice, în limita a 3 salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat;
- în străinătate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurnă, prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, în limita a 3 salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat.
Plafonul aferent valorii a 3 salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat se calculează prin raportarea celor 3 salarii la numărul de zile lucrătoare din luna respectivă, iar rezultatul se multiplică cu numărul de zile din perioada de delegare/detașare/desfășurare a activității în altă localitate, în țară sau în străinătate.
În acest caz, ne vom raporta la metoda de calcul prevăzută în modificarea legislativă, de unde putem desprinde următoarea formulă, pe care o vom aplica în exemplul nostru concret.
Plafonul maxim neimpozabil al diurnei = Salariul de bază x 3 x nr.zilelor de deplasare / nr. zilelor lucrăroare din fiecare lună.
Astfel, în exemplu nostru plafonul maxim neimpozabil va fi = 11.250 lei
Plafonul maxim neimpozabil al diurnei pentru fiecare zi de deplasare este de 375 lei / zi .
Pentru orice nelămuriri în legătură cu aceste modificări legislative, puteți să ne contactați la următoarele date de contact:
- gabriela@sauca.ro, tel. 0756.348.899
- ioana@sauca.ro, tel 0751158080