În practica cabinetului nostru, am recomandat și parcurs procedura insolvenție pentru clienții care îndeplineau cele 4 condiții prevăzute de legea 85/2014, în raport cu debitorii lor.
Cele 4 condiții necesare a fi îndeplinite sunt următoarele:
Condiția nr. 1: Creditorul îndreptățit să solicite deschiderea procedurii insolvenței.
Calitatea de creditor îndreptățit să solicite deschiderea acestei proceduri este definită de către art. 5 pct. 20 din Legea 84/2014: ” creditor îndreptățit să solicite deschiderea procedurii insolvenței este creditorul a cărui creanță asupra patrimoniului debitorului este certă, lichidă și exigibilă de mai mult de 60 de zile…;”
Condiția nr. 2: Caracterul cert, lichid și exigibil al creanței
Caracterul cert al creanței este definit de dispozițiile art. 5 pct. 20 din Legea 84/2014: ”Prin creanță certă, în sensul prezentei legi, se înțelege acea creanță a cărei existență rezultă din însuși actul de creanță sau și din alte acte, chiar neautentice, emanate de la debitor sau recunoscute de dânsul.”
Conidția nr. 3: Debitorul trebuie să se afle în stare de insolvență prezumată
Starea de insolvență prezumată este definită de prevederile art. 5 pct. 29 lit. a) din legea 84/2014: ”insolvența debitorului se prezumă atunci când acesta, după 60 de zile de la scadență, nu a plătit datoria sa față de creditor; prezumția este relativă;”
Condiția nr. 4: Cuantumul minim impus de lege cu privire la creanță
Cuantumul minim este prevăzut la art. 5 pct. 72 din legea 84/2014: „valoarea-prag reprezintă cuantumul minim al creanţei, pentru a putea fi introdusă cererea de deschidere a procedurii de insolvenţă. Valoarea-prag este de 50.000 lei atât pentru creditori, cât şi pentru debitori...„
Pentru asistență de specialitate în materia deschiderii procedurii insolvenței, cabinetul de avocatură Saucă&Partners vă este disponibil la nr. de telefon 0756 384 899 sau la adresa de mail info@sauca.ro, program de lucru L-V de la 09:00 la 18:00.