Codul Muncii stabileste o procedura noua de rezolvare a problemelor dintre salariati si angajator, astfel incat sa se recurga la instanta de judecata doar ca ultima solutie
Partile vor incerca rezolvarea amiabila a diferendelor prin intermediul concilierii, ocazie cu care va fi prezent un consultant extern specializat in dreptul muncii.
Procedura concilierii este obligatorie, doar atunci cand partile , la încheierea contractului de munca sau pe parcursul executarii acestuia, au cuprins expres in contractul individual de munca sau intr-un act aditional ca orice conflict individual de munca se soluționează pe cale amiabila.
Daca nu au prevazut aceasta posibilitate, procedura concilierii nu este obligatorie, ci este opționala.
Prin parcurgerea procedurii de conciliere se urmărește soluționarea amiabila a conflictelor de munca cu ajutorul unui consultant extern specializat in legislatia muncii , in conditii de neutralitate, impartialitate, confidentialitate si avand liberul consimțământ.
Fiecare parte ( angajator / salariat) poate fi asistata de un consultant extern specializat in dreptul muncii , care , prin rolul sau activ, va incerca ca partile sa actioneze responsabil pentru stingerea conflictului, cu respectarea drepturilor salariatilor recunoscute de lege sau prin contractele de munca.
Deschiderea procedurii de conciliere:
Primul pas pentru demararea procedurii de conciliere il reprezinta transmiterea unei invitatii scrise la conciliere de catre una din parti celeilalte parti.
Invitatia scrisa a contine data la care va avea loc deschiderea procedurii de conciliere , dar aceasta data nu poate depasi 5 zile lucratoare de la data comunicarii invitatiei conform art.231 indice 1 din Codul muncii
Invitatia trebuie comunicata prin mijloacele de comunicare expres prevazute in contractul individual de munca ( posta curier, inmanare sub semnatura de primire, email) astfel incat sa fie adusa la cunostinta celeilalte parti intr-un termen rezonabil.
Închiderea procedurii de conciliere:
Potrivit art.231 indice 1 alin.8-9 din Codul Muncii, procedura de conciliere se constata inchisa in urmatoarele 3 situatii:
- Cand, in urma dezbaterilor, partile conflictului de munca ajung la o solutie
In acest caz, consultantul extern specializat va redacta un acord scris, care va contine intelegerea ferma dintre parti si modalitatea de stingere a problemei.
Acordul se semneaza de catre toate partile , inclusiv de catre consultantul extern si va produce efecte juridice de la data semnarii lui de parti sau de la o data ulterioara stabilita de parti.
- Prin constatarea eșuării concilierii de către consultantul extern
Daca părțile ( salariat si angajator) se prezinta la data stabilita prin invitație, dar nu reusesc sa se inteleaga, adica nu reusesc solutionarea amiabila a conflictului de munca , procedura concilierii se inchide prin întocmirea unui proces verbal semnat de catre parti si de catre consultantul extern.
- Prin neprezentarea uneia dintre parti la data stabilita in invitatia de conciliere
Daca una din parti nu se prezinta, acest lucru inseamna ca a refuzat rezolvarea problemei prin conciliere, ira procedura concilierii se inchide prin intocmirea unui proces verbal semnat de partea prezenta si de catre consultantul extern.
In cazul in care partile au incheiat numai o intelegere partiala, cand s-a constatat de catre consultantul extern esuarea concilierii, precum si cand o parte nu a fost prezenta la data stabilita pentru conciliere , orice parte se poate adresa instanței de judecata competenta conform art.208 si art.210 din Legea Dialogului social, cu modificarile si completarile ulterioare, in vederea solutionarii in totalitate a conflictului individual de munca.
Chiar daca partile stabilesc ca procedura de conciliere este obligatorie , acest lucru nu inlatura posibilitatea partii de a se adresa instantei de judecata , insa termenul de contestare a conflictelor de munca se va suspenda pe durata concilieriii.
De la data semnării procesului verbal , iar procedura concilierii este inchisa , termenul de contestare a conflictelor de munca isi reia cursul .
Luati legatura cu noi pentru a va asista in procedura concilierii , fiind obligatorie prezenta unul avocat ce are cunostinte de dreptul Muncii