Recent Curtea de Justiție a Uniunii Europene a statuat prin decizia din cauza C-762/18 că un lucrător are dreptul, pentru perioada cuprinsă între concedierea sa nelegală și reintegrarea sa în funcția deținută anterior, la concediu anual plătit sau, la încetarea relației sale de muncă, la o indemnizație compensatorie pentru un astfel de concediu neefectuat.
De asemenea, Curtea a mai precizat că atunci când lucrătorul, în cursul acestei perioade, a ocupat un nou loc de muncă, acesta va putea invoca drepturile corespunzătoare perioadei în care a ocupat acest loc de muncă numai în raport cu noul angajator.
Cauza C-762/18 o privește pe o fostă angajată a unei școli din Bulgaria care a fost concediată de pe postul ocupat, iar în urma unei acțiuni în fața instanțelor judecătorești aceasta a fost reintegrată pe postul avut anterior. Ulterior, angajata respectivă a fost concediată pentru a doua oară.
Fosta angajată a introdus o acțiune împotriva școlii în vederea obținerii, printre altele, a plății unei indemnizații pentru un concediu anual plătit neefectuat pentru perioada cuprinsă între concedierea sa nelegală și reintegrarea sa. Instanțele naționale din bulgare nu i-a dat câștig de cauză, însă Curtea de Justiție a Uniunii Europene a statuat că: „lucrătorul, în circumstanțele descrise, are dreptul la o indemnizație pecuniară pentru compensarea concediului anual plătit neefectuat în perioada cuprinsă între concedierea nelegală și reintegrare”
Curtea concluzionează din aceasta că perioada cuprinsă între concedierea nelegală și reintegrarea în muncă a lucrătorului trebuie asimilată unei perioade de muncă efectivă în vederea stabilirii drepturilor la concediu anual plătit. În consecință, un lucrător concediat nelegal, apoi reintegrat în muncă, în conformitate cu dreptul național, în urma anulării concedierii sale printr-o hotărâre judecătorească, are dreptul la concediu anual plătit dobândit în această perioadă.
Curtea subliniază că, dacă lucrătorul reintegrat este din nou concediat sau dacă relația sa de muncă, după reintegrare, încetează din orice motiv, acesta are dreptul la o indemnizație pentru concediu anual plătit neefectuat care a fost dobândit în perioada dintre concedierea nelegală și reintegrare.
Curtea precizează totodată că, dacă lucrătorul, în cursul perioadei cuprinse între concedierea nelegală și reintegrarea sa în funcția deținută anterior, a ocupat un nou loc de muncă, acesta nu va putea invoca drepturile sale la concediu anual plătit corespunzătoare perioadei în care a ocupat acest loc de muncă decât în raport cu noul angajator.
Aveți nevoie de un avocat specizlizat în dreptul muncii care să vă reprezinte interesele în fața angajatorului sau în fața instanțelor judecătorești? Avocații specializați de la SAUCĂ & PARTNERS vă stau la dispoziție cu cele mai bune soluții din aria dreptului muncii.