Află care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a dispune în mod legal concedierea salariatului față de care s-a stabilit de către medicul specialist, inaptitudinea fizică sau psihică.
În primul rând trebuie să existe o expertiză medicală, în urma căreia să se întocmească fişa de aptitudine de către medicul specialist de medicina muncii , prin care să se constate faptul ca salariatul NU este apt pentru postul pe care îl ocupă.
Ulterior, în măsura în care angajatorul nu deține un alt post vacant în unitate care să corespundă cu pregătirea profesională, sau, după caz, cu capacitatea de muncă stabilită de medicul de medicină a muncii, atunci angajatorul are obligația să solicite sprijinul Agenției Teritoriale de Ocupare a Forței de Muncă în vederea redistribuirii salariatului.
Ca atare, anterior emiterii deciziei de concediere, se vor face în mod obligatoriu următorii pași:
Pas 1. O solicitare către departamentul HR, pentru a se comunica dacă există locuri vacante în unitate care să corespundă cu pregătirea şi capacitatea de muncă a salariatului.
Pas 2. În funcție de răspunsul primit din partea departamentului HR se va proceda, sau nu, la sesizarea Agenției Teritoriale de Ocupare a Forței de Muncă pentru a comunica un răspuns cu privire la modalitatea de redistribuire a salariatului.
În ceea ce privește fişa de aptitudine întocmita de către medicul specialist de medicina muncii, aceasta se va comunica salariatului, context în care, salariatul va avea dreptul să conteste rezultatul menționat în fișa de aptitudine, în termen de 7 zile de la momentul comunicării.
Prin urmare, de reținut este faptul că de la momentul comunicării fișei de aptitudini, trebuie să treacă un termen de 7 zile, respectiv termenul de depunere a contestației de către salariat.
Dacă salariatul contestă fișa de aptitudine, după contestare se va emite o decizie de către organele specializate în medicina muncii. În cazul în care salariatul nu contestă fișa de aptitudine, atunci pentru a se proceda la concediere va fi suficientă fișa de aptitudine rămasă definitivă prin NECONTESTARE.
Cu titlu de consecință, trebuie reținut faptul că, abia ulterior emiterii deciziei de către organele de expertiză medicală, în cazul care se face contestație, SAU ulterior rămânerii definitive a fișei de aptitudine, în cazul în care fișa de aptitudini nu se contestă, se va putea proceda la concedierea salariatului în baza art. 61 lit. c) din Codul muncii, bineînțeles cu respectarea termenului de preaviz care nu poate fi mai mic de 20 de zile.
În acest context, decizia de concediere, se emite de către angajator în scris.
Decizia de concediere, sub sancţiunea nulităţii absolute, trebuie să fie motivată atât în fapt şi în drept şi să cuprindă precizări, atât cu privire la termenul în care poate fi contestată, cât şi cu privire la instanţa judecătorească la care se contestă.
În cazul concedierii pentru motivul de inaptitudine fizic sau psihică, salariatul beneficiază de o compensaţie, în condiţiile stabilite în contractul colectiv de muncă aplicabil sau, după caz, în contractul individual de muncă.
Avocat Hedeșiu Ioana-Arina
SAUCĂ&PARTNERS