In cazul in care angajatorul are probleme economice sau doreste reorganizarea activitatii societatii, poate proceda la :
- concediere individuala pentru motive care nu tin de persoana salariatului conform art. 65 din Codul Muncii
- concediere colectiva
In cazul ambelor proceduri, este important de retinut ca angajatorul nu are obligatia acordarii unei compensatii daca acest drept nu a fost negociat in contractul colectiv de munca, in contractul individual sau in Regulamentul intern.
Codul Muncii nu stabileste in sarcina angajatorului obligatia acordarii unei compensatii in cazul in care se decide concedierea pentru motive ce nu tin de persoana salariatului.
Conform Art. 67.- drepturile salariaţilor concediaţi pentru motive obiective:
~Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.~
Stabilirea compensatiilor in cazul unei concedieri din initiativa angajatorului pentru motive obiective se face prin contractul colectiv de munca, fiind un subiect al negocierilor colective.
Pentru ca interesele dvs. sa fie reprezentate în mod corespunzător, un avocat specializat din cadrul echipei noastre va poate oferi cele mai bune sfaturi.
contact:info@sauca.ro