Combaterea fenomenului de hartuire la locul de muncă.
Societățile comerciale sunt vizate de noi reglementări în materia combaterii hărțuirii la locul de muncă, reglementări ce vor începe să își producă efectele în luna aprilie a anului 2024.
În concret, pe data de 17 octombrie 2023 a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea nr. 970/2023, prin intermediul căreia s-a aprobat Metodologia privind prevenirea și combaterea hărțuirii pe criteriul de sex, precum și a hărțuirii morale la locul de muncă. (denumită în continuare ”Metodologia”)
De ce vă supunem atenției în acest moment intrarea în vigoare a Metodologiei?
În conținutul acestei Metodologii regăsim următorul text:
”Angajatorul, atât din mediul public, cât şi din cel privat, cunoaşte importanţa monitorizării prezentului ghid privind prevenirea şi combaterea hărţuirii pe criteriu de sex, precum şi a hărţuirii morale la locul de muncă şi se va asigura de aplicarea acestuia, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a acestuia.”
Astfel, Metodologia se adresează inclusiv societăților comerciale din mediul privat, iar acestea din urmă au la dispoziție 6 luni pentru a implementa metodologia ce este obligatorie.
Având în vedere faptul că publicarea în Monitorul Oficial s-a realizat în data de 17.10.2023, termenul de 6 luni de implementare a Metodologiei expiră pe data de 17.04.2024, societățile comerciale fiind obligate să se conformeze noilor reglementări până la finalul termenului.
După expirarea termenului , urmează sa se efectueze Controale tematice si sa se aplice amenzi pentru societățile care nu se aliniază noilor rigori legale.
Ce urmărește legiuitorul prin obligarea societăților la implementarea Metodologiei?
Astfel cum putem observa chiar din denumire, obiectivul principal al Metodologiei este acela de a preveni și combate hărțuirea pe criteriu de sex, precum și hărțuirea morală la locul de muncă.
Anterior adoptării acestei Metodologii, în legislația națională existau deja 2 acte normative care tratau aceste problematici în raporturile de muncă, fiind vorba despre Legea 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați și despre Ordonanța 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare.
Chiar dacă la o primă vedere pare că noua Metodologie nu aduce nimic nou în materia combaterii hărțuirii pe criteriu de sex și a hărțuirii morale la locul de muncă, lucrurile nu stau tocmai astfel.
Mai precis, cu caracter de noutate Metodologia obligă/forțează societățile comerciale din mediul privat să adopte un protocol clar, concret după care să acționeze în momentul în care unul dintre salariații societății se confruntă cu o eventuală hărțuire pe criteriu de sex sau o hărțuire morală, în contextul desfășurării raporturilor de muncă.
Cu alte cuvinte, prin intrarea în vigoare a Metodologiei se intenționează creșterea gradului de securitate la locul de muncă, prin obligarea angajatorilor la a concepe intern, o procedură interna specială pentru soluționarea acestui tip de incidente.
Ce trebuie să includă protocolul/ghidul/ procedura interna pe care societățile sunt obligate să-l adopte până cel târziu în data de 17.04.2024?
Metodologia adoptată prin Hotărârea nr. 970/2023 stabilește destul de clar principiile în baza cărora trebuie conceput protocolul pe care angajatorii sunt obligați să-l implementeze.
Deși sunt prevăzute foarte clar principiile generale de concepere a acestui protocol, Metodologia NU impune exact forma oferită de lege drept model, oferind angajatorului din mediul privat prerogativa de a-și aduce aportul său în privința regulilor pe care urmează să le implementeze în propria structură.
Important si obligatoriu este ca angajatorul sa respecte legea si sa întocmească o procedura interna/ ghid/ protocol , cu reguli clare, prin care sa sprijine combaterea hartuirii de orice fel la locul de munca .
Astfel, art, 7 al. (4) lit. a) din Metodologie prevede:
”(4)Obligaţiile angajatorilor/conducătorilor în vederea prevenirii şi combaterii oricăror forme şi acte de hărţuire pe criteriul de sex şi hărţuire morală la locul de muncă sunt următoarele:
a)punerea în aplicare a prezentei metodologii, adaptată situaţiei specifice a angajatorului/conducătorului, cu menţiunea că fiecare angajator îşi poate elabora propriul ghid privind prevenirea şi combaterea hărţuirii pe criteriul de sex, precum şi a hărţuirii morale la locul de muncă, adaptat condiţiilor specifice de muncă, cu respectarea termenelor şi principiilor prevăzute în anexa la metodologie;”
Ce sancțiuni riscă o societate dacă nu implementează ghidul până în data de 17.04.2024?
Astfel, sancțiunile contravenționale pentru neimplementarea unui ghid în concordanță cu Metodologia au un cuantum destul de ridicat.
Nerespectarea Metodologiei și neimplementarea unui ghid de combatere a hărțuirii, presupune în mod direct o nesocotire a dispozițiilor legale din Ordonanța Guvernului nr. 137/2000 și din Legea nr. 202/2002, texte legale care prevăd sancțiuni contravenționale.
Cu titlu exemplificativ, art. 26 al. (12) din Ordonanța nr. 137/2000 prevede următoarele:
”(12)Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă:
a)de la 30.000 lei la 50.000 lei neîndeplinirea de către angajator a obligaţiilor prevăzute la art. 2 alin. (55);
b)de la 50.000 lei la 200.000 lei nerespectarea de către angajator a prevederilor art. 2 alin. (56).”
Pentru consultanță de specialitate în materia implementării unei proceduri de combaterea hărțuirii la locul de muncă, cabinetul de avocatură Saucă&Partners are în echipa sa avocați specializați ce vă sunt disponibili la nr. de telefon 0756 384 899 sau la adresa de mail info@sauca.ro, program de lucru L-V de la 09:00 la 18:00.