Pe 19 octombrie 2022, a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 283/2022, care modifica Codul Muncii, iar aceste modificări au o mare importanta (inclusiv financiara) pentru angajatori.
Angajatorii trebuie sa întreprindă masuri specifice pentru implementarea si respectarea lor imediata.
- Se modifica conținutul minim al contractului individual de muncă :
- Trebuie introduse condițiile clare, ce trebuie îndeplinite de către salariat pentru promovarea perioadei de proba, ce trebuie trasate de angajator anterior si comunicate anterior salariatului.
- Trebuie detaliat in contractul de munca salariul de baza și elementele constitutive ale acestuia (de exemplu: diferite sporuri, bonusuri, al 13 lea salariu, prime de performanta, prima de Paste ) .
Nu se mai poate preciza in contractul de munca ca salariul include toate sporurile si bonusurile.
- Trebuie inserata in contractul de munca modalitatea de plată a salariului : in numerar sau prin transfer bancar
- Trebuie inserate in contractul de munca condițiile de efectuare și compensare a orelor suplimentare
- Trebuie inserata in contractul de munca obligativitatea suportării de către angajator a asigurării medicale private, a contribuțiilor suplimentare la pensia facultativă sau la pensia ocupațională a salariatului, în condiţiile legii.
- Toate trecute in contractul de munca bonusurile , orice beneficii/ avantaje de natura salariala (pe lângă salariul de baza)
Acest lucru presupune ca orice modificare, restrângere a acestor beneficii se va face prin act adițional la contractul individual de munca semnat de ambele părți.
- Se modifica elementele despre care salariatul trebuie informat înainte de angajare.
- Se clarifica posibilitatea existentei cumulului de contracte individuale de munca, in sensul ca salariații pot avea mai multe contracte de munca , insa fără suprapunerea programului de munca.
Pana acum salariații puteau sa aibă 2 contracte de munca, cu 8 ore, in acelasi interval orar.
- Codul muncii consacră acum un nou drept al salariaților, respectiv dreptul salariatului de a solicita trecerea pe un post vacant care îi asigură condiții de muncă mai favorabile, dacă şi-a încheiat perioada de probă şi are o vechime de cel puțin 6 luni la același angajator.
Din punctul nostru de vedere, angajatorul nu este obligat să o accepte aceasta trecere, insa este o optiune.
- Astfel, se stabilește expres că drepturile salariaților suspendați la inițiativa lor (de ex., pentru concediu de creștere copil, concediu de acomodare, concediu de paternitate etc.), dobândite de aceștia anterior momentului acordării concediilor respective, se vor menține pe toată durata concediului, respectiv a perioadei de absență.
- Angajatorii se pot aștepta la posibile noi solicitări din partea salariațilorconcediați privind prezentarea in extenso a motivelor care au stat la baza concedierii (chiar suplimentar față de ceea ce este menționat în decizia de concediere însăși), aceasta pentru că în Codul muncii, la art. 62 alin. (4), a fost introdus un alineat care stabilește faptul că salariații care consideră că au fost concediați pentru exercitarea drepturilor aferente anumitor articole specifice din Codul muncii (precum cele legate de lipsa informării privind elementele ce se circumscriu raportului de muncă, de concediul de îngrijitor etc.) pot solicita angajatorului să prezinte, în scris, suplimentar față de decizia de concediere, motivele pe care s-a fundamentat decizia privind concedierea.
- salariații pot solicita când doresc trecerea la un program individualizat de muncă (de exemplu, luni 9 ore, marți 7 ore) însă noutatea este că orice refuz al solicitării unui astfel de program va trebui motivat, în scris, de către angajator, în termen de 5 zile lucrătoare de la primirea solicitării.
- Se reglementează in mod expres concediul de îngrijitor, care se introduce in Codul Muncii in mod expres:
Angajatorul are obligaţia acordării concediului de îngrijitor salariatului în vederea oferirii de către acesta de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieşte în aceeaşi gospodărie cu salariatul şi care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave, cu o durată de 5 zile lucrătoare într-un an calendaristic, la solicitarea scrisă a salariatului.
- Se reglementează dreptul salariatului de a absenta de la locul de muncă în situaţii neprevăzute, determinate de o situaţie de urgenţă familialăcauzată de boală sau de accident, care fac indispensabilă prezenţa imediată a salariatului, nu mai mult de 10 zile lucrătoare într-un an calendaristic
Salariatul doar trebuie sa informeze prealabil angajatorul. Aceasta perioada se recupereaza pana la acoperirea integrala a dureti normale a programului de lucru a salariatului (după un program stabilit de comun acord între angajator și salariat).
- Angajatorii trebuie sa își actualizeze Regulamentul intern cu minim cu două noi capitole, respectiv privind reguli referitoare la acordarea preavizului ( la concediere) și privind informații referitoare la politica generală de formare a salariaților (dacă există).
Codul Muncii precizează expres obligația angajatorului de a aduce la cunoștința salariaților regulamentul intern în prima zi de lucru
Regulamentul intern se poate comunica salariaților si in mod electronic.