Ce înseamnă clauze abuzive?
Activitatea bancară se realizează prin intermediul operațiunilor enunțate în legislația specială. Operațiunile desfășurate între instituțiile bancare și clienții acestora se materializează în contracte bancare.
Contractul de credit bancar a fost definit ca fiind contractul prin care un creditor (banca sau o instituție similară) acordă, promite sau stipulează posibilitatea de a acorda unui consumator un credit sub formă de împrumut, amânare la plată sau alte facilități financiare similare, cu excepția contractelor pentru prestarea de servicii în mod continuu ori pentru furnizarea de bunuri de același fel, atunci când consumatorul plătește pentru asemenea servicii sau bunuri în rate, pe durata furnizării lor.
Având în vedere obiectul contractelor bancare și anume acela de a pune la dispoziția împrumutatului (Clientului) o sumă de bani, în schimbul unei dobânzi, contractele bancare prezintă unele particularități față de contractele civile, fiind contracte de adeziune (la care de regulă se aderă, fără a se putea aduce foarte multe modificări).
Dacă însă este vorba despre un consumator, clauzele pre-formulate de către bancă pot fi supuse controlului judiciar sub aspectul verificării caracterului lor abuziv. Instanța care a constatat caracterul abuziv al unei clauze dintr-un contract de credit încheiat cu consumatorii este obligată să înlăture din oficiu aplicarea acesteia.
Contractele de credit pentru consumatori au fost reglementate prin Ordonanța de urgență nr. 50/2010 care a transpus Directiva 2008/48/CE, cu modificările și completările următoare.
În ultimii ani, contractele de credit încheiate între diferite instituții bancare și clienți persoane fizice au făcut obiectul multor litigii, care au avut ca scop eliminarea clauzelor abuzive din conținutul contractelor și astfel restabilirea echilibrului contractual.
În ce privește clauzele abuzive, Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesioniști și consumatori stabilește că o clauză contractuală este abuzivă dacă
„dacă nu a fost negociată direct cu consumatorul … dacă, prin ea însăși sau împreună cu alte prevederi din contract, creează, în detrimentul consumatorului și contrar cerințelor bunei-credințe, un dezechilibru semnificativ între drepturile și obligațiile părților”.
Printre cele mai frecvente clauze abuzive care se pot regăsi în contractele de credit sunt cele care fac referire la perceperea unor comisioane bancare, la nivelul dobânzii, la declanșarea scadenței anticipate.
Unde și cum se judecă litigiile privind clauze abuzive?
Legiuitorul român a instituit un grad mai ridicat de protecție în favoarea consumatorului. Astfel, un consumator român va avea libertatea de a decide ca după ce instanța înlătură clauzele abuzive să opteze pentru menținerea sau nu a contractului după înlăturarea clauzelor abuzive.
În cazul în care instituția bancară nu agreează înlăturarea clauzelor abuzive în mod amiabil, prin încheierea unui act adițional la contractul de credit, consumatorul are posibilitatea de a apela la intervenția instanțelor de judecată, promovând în acest sens o acțiunea ce ar avea ca obiect constatarea nulității absolute a clauzelor abuzive.
Competența materială în soluționarea unei acțiuni în constatare prin care se solicită instanței de judecată să constate caracterul abuziv al unor clauze contractuale se stabilește în funcție de valoarea solicitată prin capătul principal de cerere. Astfel:
- dacă valoarea este până la 200.000 lei (inclusiv) este competentă Judecătoria,
- iar dacă valoarea este de peste 200.000 lei, este competent Tribunalul.
Cât privește competența teritorială în soluționarea unei acțiuni în constatare prin care se solicită instanței de judecată să constate caracterul abuziv al unor clauze contractuale, reclamantul-consumator are alegerea între două instanțe deopotrivă competente, putând introduce acțiunea fie la instanța unde se află banca, fie la instanța de la domiciliul său.
Care este taxa judiciară aferentă unei astfel de acțiuni?
În ceea ce privește taxa de timbru aferentă unei acțiuni în constatare a caracterului abuziv al unor clauze contractuale, potrivit art. 29 alin. (1) lit. f) din OUG nr. 80/2013 privind taxele de timbru judiciar, acest demers judiciar este scutit de la plata taxelor de timbru.
Mai mult decât atât, scutirea de la plata taxei de timbru judiciar operează atât pentru cererile principale, cât și pentru cererile accesorii.
Cererea de chemare în judecată trebuie să îndeplinească toate condițiile prevăzute de art. 194 Cod procedură civilă.
Acțiunea în constatare a caracterului abuziv al unor clauze contractuale este sau nu imprescriptibilă?
Potrivit dispozițiilor art. 2502 alin. (2) pct. 3 Cod civil, acțiunea în constatare a caracterului abuziv al unor clauze contractuale este imprescriptibilă extinctiv.
Ce putem face pentru tine?
Un avocat specializat pe această ramură te paote ajuta pentru a înlătura clauzele abuzive din conținutul contractului de credit.
În cadrul cabinetului de avocatură SAUCĂ&PARTNERS, veți găsi un avocat bun care vă poate oferi cele mai bune soluții juridice pentru a rezolva problema cu succes.