- Ce reprezintă clauza de neconcurență?
Conform art. 21 din Codul Muncii, clauza de neconcurență este acea clauză prin care salariatul este obligat ca după încetarea contractului să nu presteze, în interes propriu sau al unui terţ, o activitate care se află în concurenţă cu cea prestată la angajatorul său, în schimbul unei indemnizaţii de neconcurenţă lunare pe care angajatorul se obligă să o plătească pe toată perioada de neconcurenţă.
Aceasta clauză este una facultativă, ea poate fi inserată atât în contractul de muncă, cât și într-un act adițional al acestuia.
- Este obligatorie plata unei indemnizații de neconcurență?
Da, fără plata unei indemnizații din partea angajatorului clauza de neconcurență nu este valabilă. Codul Muncii prevede că: „Indemnizaţia de neconcurenţă lunară datorată salariatului nu este de natură salarială, se negociază şi este de cel puţin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei încetării contractului individual de muncă sau, în cazul în care durata contractului individual de muncă a fost mai mică de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.”
- Clauza de neconcurență nu îl poate împiedica pe salariat să își exercite profesia
Clauza de neconcurenţă nu poate avea ca efect interzicerea în mod absolut a exercitării profesiei salariatului sau a specializării pe care o deţine. Angajatorul nu ar putea să îi pretindă fostului salariat decât să nu fie implicat în acele activități concrete pe care le-a desfășurat pe timpul relației de muncă și care l-ar putea prejudicia, în vreun mod
- Clauza de neconcurență nu poate fi denunțată unilateral
Clauza de neconcurență nu poate fi denunțată unilateral de nici una dintre parțile contractului individual de muncă, indiferent careia dintre ele îi aparținuse inițiativa includerii ei in contract, avand in vedere ca, in baza principiului irevocabilitatii, nici una dintre partile contractului nu ii poate pune capat fara acordul celeilalte, decat in cazurile anume prevazute de lege.
Aveți nevoie de un avocat specializat în dreptul muncii?
Avocații specializați în dreptul muncii de la SAUCĂ & PARTNERS vă stau la dispoziție pentru orice problemă legată reprezentarea intereselor salariaților în relația cu angajatorul.