Cine exercită tutela cu privire la bunurile interzisului judecătoresc? Dar cu privire la bunurile minorului?
În Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 1299/28.12.2020 a fost publicată Decizia CCR nr. 795/04.11.2020 și menţionăm faptul că, potrivit art.147 alin. (4) din Constituţie, de la data publicării, respectiv de la data de 28.12.2020, decizia CCR este general obligatorie şi are putere numai pentru viitor.
Prevederile legale criticate de autorul excepției de neconstituționalitate contravin dispozițiilor constituționale privind dreptul la un proces echitabil deoarece autoritatea tutelară nu are „forța juridică” a unei instanțe judecătorești.
În motivarea excepției, autorul acesteia susține că instanța judecătorească este cea care ar trebui să se ocupe de apărarea patrimoniului interzisului judecătoresc, nu autoritatea tutelară.
Mai mult, darea de seamă întocmită de autoritatea tutelară nu este prezentată în ședință publică și nu se prevede nicio calte atac, în cazul în care se vor contesta cum au fost administrați banii și bunurile persoanei ocrotite. De asemenea, procesul civil este afectat deoarece se vor ocupa două autorități și anume autoritatea judecătorească prin intermediul instanței, dar și autoritatea administrativă locală prin intermediul autorității tutelare.
Curtea decide astfel că, în lipsa reglementării exprese, prin lege, a organizării și funcționării unei instanțe judecătorești speciale, care să înlocuiască autoritatea tutelară, secțiile sau completurile specializate pentru minori și familie a instanțelor se vor ocupa de bunurile celui pus sub interdicție judecătorească.
De asemenea, raportul de anchetă psihosocială este efectuat în continuare de către autoritatea tutelară, mai puțin ancheta necesară în cadrul procedurii de decădere din exercițiul drepturilor părintești.
Așadar, Curtea Constituțională a reținut că, până la organizarea prin legea privind organizarea judiciară a instanței de tutelă, atribuțiile speciale ale acesteia referitoare la exercitarea tutelei cu privire la bunurile minorului sau ale interzisului judecătoresc ori, după caz, cu privire la supravegherea modului în care tutorele administrează bunurile acestuia, sunt îndeplinite de instanțele, secțiile sau, după caz, completurile specializate pentru minori și familie.