Conform Legii 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe se prevede că autorul sau titularul dreptului de autor poate ceda prin contract altor persoane numai drepturile sale patrimoniale.
Contractul de cesiune a drepturilor patrimoniale trebuie să prevadă:
- drepturile patrimoniale transmise;
- să menţioneze, pentru fiecare dintre acestea, modalităţile de utilizare, durata şi întinderea cesiunii, precum şi remuneraţia titularului dreptului de autor.
Remuneraţia cuvenită în temeiul unui contract de cesiune a drepturilor patrimoniale se stabileşte prin acordul părţilor. Cuantumul remunerație se calculează astfel :
- Proporţional cu încasările provenite din utilizarea operei;
- Sumă fixă;
- În orice alt mod.
În lipsa unei clauze contractuale contrare, pentru operele create în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu precizate în contractul individual de muncă, drepturile patrimoniale aparţin autorului operei create.
În acest caz, autorul poate autoriza utilizarea operei de către terți, numai cu consimțământul angajatorului şi cu recompensarea acestuia pentru contribuția la costurile creației.
Utilizarea operei de către angajator, în cadrul obiectului de activitate, nu necesită autorizarea angajatului autor.
Din punct de vedere fiscal, veniturile din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală fac parte din categoria de venituri din activități independente.
De asemenea, NU este necesară o formă specifică de PFA sau SRL pentru încheierea unui astfel de contract .
In cadrul echipei SAUCA&PARTNERS, exista un avocat specializat în acest domeniu, cu peste 15 ani experiență, care vă poate îndruma și ajuta în orice problemă ivită în acest sens.