Cesiunea de creanță
Conform Codului civil regula este creanța este cedată prin simpla convenție a cedentului și a cesionarului, fără notificarea debitorului.
-> Cesiunea de creanta se incheie prin simplu acord de vointe al partilor ( cedent si cesionar) fiind un contract consensual, intrucat legea stabileste ca o creanta este cedata prin simpa conventie a cedententului si cesionarului, FARA notificarea debitorului.
=> Notificarea debitorului cedat NU este o conditie de valabilitate, ci este o formalitate ulterioara prin care partile cesiunii asigura opozabilitatea acesteia fata de debitorul cedat
Totuși în situații de excepții, consimțământul debitorului nu este cerut decât atunci când, după împrejurări, creanța este legată în mod esențial de persoana creditorului.
Fiind un contract, cesiunea de creanta TREBUIE sa indeplineasca conditiile generale de valabilitate ale oricarui contract (spre exemplu, contractul de vânzare cumparare ).
EFECTE SPECIFICE CESIUNII :
Cesiunea de creanță transferă cesionarului: toate drepturile pe care cedentul le are în legătură cu creanța cedata precum si drepturile de garanție și toate celelalte accesorii ale creanței cedate.
EFECTE SPECIFICE ACTELOR PRIN CARE CESIUNEA A FOST INFAPTUITA :
Dacă nu cere executarea silită a obligațiilor contractuale, creditorul are dreptul la rezoluțiunea sau, după caz, rezilierea contractului, precum și la daune-interese, dacă i se cuvin.
Important de precizat faptul că, TREBUIE ceruta , NU intervine de drept !
În cadrul echipei SAUCA&PARTNERS există un avocat specializat în acest domeniu, cu peste 15 ani experiență, care vă poate îndruma în orice problemă ivită în acest sens.