Înființarea unui PFA se poate face direct la Oficiul Registrului Comerțului, procedura fiind mai simpla decât aceea de înființare a unui SRL.
De fiecare data când o persoana trebuie sa aleagă intre un SRL si un PFA este interesat de costuri si de taxele ce trebuie plătite !
Ce taxe trebuie sa achite un PFA, către bugetul de stat, într-un an, pentru veniturile ce le obține ?
- Impozit,
- contribuții sociale la pensii (CAS),
- contribuții sociale la sănătate (CASS)
- o contribuție distinctă, dacă PFA-ul dorește să fie asigurat pentru concedii medicale
- Impozitul de 10 % indiferent de cuantumul veniturilor obținute de PFA se păstrează in 2020. Impozitul este obligatoriu pentru un PFA.
Ce sa aleagă un PFA ? sistemul real sau norme de venit?
La momentul înființării PFA-ului, contribuabilul poate alege între: impozitarea în sistem real SAU pe baza normelor de venit.
În cazul venitului net anual determinat în sistem real, Codul fiscal prevede că acesta se determină „ca diferență între venitul brut și cheltuielile deductibile efectuate în scopul realizării de venituri„, pe baza datelor din contabilitate. Principala diferență dintre cele două metode de determinare a venitului net este dată de modul de calcul al venitului net pentru care se plătesc impozite și contribuții aferente.
În cazul venitului net anual determinat pe baza normelor de venit, Ministerul de Finanțe elaborează nomenclatorul activităților pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor de venit
Pana in prezent, nu a fost publicata lista activităților pentru care se poate opta in anul 2020 pentru norma de venit.
Important de reținut : norma de venit nu poate fi mai mică decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, în vigoare la momentul stabilirii acesteia, înmulțit cu 12
Plătește PFA-ul Contribuțiile sociale in anul 2020?
In anul 2020, plata contribuțiilor sociale – CAS și CASS – nu este obligatorie decât pentru cei care depășesc anul acesta un plafon de venituri de 12 ori valoarea salariului minim brut pe economie (2.230 de lei), adică depășesc suma de 26.760 de lei.
- Cota de CAS este de 25%, ceea ce înseamnă ca asigurarea minima este de 557, 5 lei per luna , iar anual suma de 6690 lei , raportat la o baza aleasa minima de venit, aceea a salariului minim pe economie.
- Cota CASS este de 10%. La CASS, baza nu este însă variabilă.
- Cota la concediile medicale este în cuantum de 1% și se aplică venitului ales de contribuabil. Venitul ales e prevăzut în OUG nr. 158/2005 ca fiind cuprins între cel puțin salariul minim (2.230 de lei) și cel mult 12 salarii minime brute (adică 760 de lei).
Important de reținut : PFA-urile nu dobândesc automat dreptul la concedii medicale și indemnizațiile aferente, prevăzute în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.
Trebuie sa încheie un contract de asigurare pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, pentru a plăti contribuția de concedii și indemnizații medicale.
Daca vreți sa începeți o activitate economica si nu știți ce va convine mai bine si ce va este favorabil, este de preferat sa va sfătuiți cu un specialist, care va poate prezenta avantajele sau dezavantajele unei activități economice din punct de vedere juridic sau fiscal. SAUCA&PARTNERS are întotdeauna un specializat care va sta la dispoziție cu răspunsuri prompte , bazate pe lege, bazate pe experiența. Exista mereu o munca de echipa intre specialistul de dreptul afacerilor cu specialistul in fiscalitate si contabilitate!